Само в Lupa.bg: На вниманието на Мангъров: "Родината" на COVID-19 Ухан е далеч от имунитет

Свят
11:30 - 12 Октомври 2020
5202
Само в Lupa.bg: На вниманието на Мангъров: "Родината" на COVID-19 Ухан е далеч от имунитет

Шокиращи данни за развитието на епидемията от COVID-19 в "родината" на вируса SARS-CoV-2 Ухан, Китай, разкри изследване, публикувано на 6 октомври, с чиито резултати Lupa.bg ви запознава. Въпреки твърденията, че инфекцията ще бъде унищожена едва след настъпването на колективен имунитет от минимум 60 на сто, това изглежда мисия невъзможна, ако се съди по данните на китайците. Според изследване на близо 100 000 души в столицата на COVID-19, откъдето се смята, че е тръгнало разпространението на вируса из целия свят, едва под 2 на сто са развили въпросния имунитет.

Предполага се, че изключително нестабилните антитела са виновни за резаразяването, както и за слабия отговор на повечето човешки системи за борба с вируса, при който въпросните "защитници" срещу ново разболяване са активните едва няколко месеца, а при някои - само няколко седмици. Неслучайно и лечението на тежките пациенти с реконвалесцентна плазма от преборили заразата се практикува само при изрично броене на антителата. И в Ухан наблюдават нисък титър при онези, които са прекарали COVID-19 безсимптомно или с лека клиника.

Нещо повече, данните на изследователите от 11-милионния град сочат, че половината от развилите антитела изобщо са успели да изградят такива само от един вид, а останалите - от два типа. Точно с такива 2 вида антитела, образно и ненаучно казано, беше подложен на лечение и американският президент Доналд Тръмп чрез ексклузивната разработка на фармагиганта Regeneron, макар и в експериментална все още фаза.

Прави впечатление и друг извод от уханското изследване - жените, при които се доказва наличие на антитела, ги развиват 2 пъти по-често от мъжете, сблъскали се с новия коронавирус. Освен това техният титър е по-висок, отколкото на силния пол, особено сред по-възрастното население.

"Повечето жители на Ухан са все още в опасност от инфектиране с вируса и затова е неоходимо носенето на маски, педантична хигиена на ръцете и подходящо социално дистанциране до намирането на ваксивна или доказано лекарство", пише още в доклада на китайските медици и изследователи.