Само в Lupa.bg: Надзиратели се дебнат за дрога в Софийския централен затвор

Новини
15:50 - 13 Август 2019
3352
Само в Lupa.bg: Надзиратели се дебнат за дрога в Софийския централен затвор

Надзирателите в Софийския централен затвор се дебнат и са мнителни един към друг, защото всеки мисли, че колегата му внася дрога, телефони и СИМ карти на лишените от свобода. Тези, които го правят пък знаят, че има малък брой честни охранители, които дебнат и топят колегите си. Това разказа пред Lupa.bg лишен от свобода, който признава, че за всеки един затворник не е проблем да си поръча и да бъде снабден с каквото си поиска. 

Недоверието между надзирателите се е засилило много с отстраняването Васил Миладинов, който временно напусна поста си като шеф на затворите. 

Затворник твърди, че дни след като станало ясно, че Миладинов няма да ръководи пандизите в страната, доставките били временно прекратени. Предполага се, че това се е случило във всички затвори в страната. В момента лишените от свобода могат да се сдобият с това, което искат, но доставката ставала много по-трудно, отколкото преди 2 месеца. Основна причина била точно страхът на надзирателите, които до този момент внасяли всичко без никой да им каже и дума. 

Често явление е и заради некачествена дрога лишените от свобода да се оказват в лечебницата на Софийския централен затвор с тежки натравяния. Още когато бъде приет пациент в клиниката към затвора, лекарите първо се съмнявали, че той е употребявал наркотици. Най-опасна била дизайнерска дрога, която наподобявала хероин, признават бандитите, които търкат наровете в зандана. Само най-големите балъци получавали дрогата и СИМ-картите в кексове от близки при свиждания. Най-лесният начин бил - да се поръча на доверен надзирател и поръчката идвала до три дни, признават лишените от свобода. 

СИМ-картите пък се сменяли буквално на месец, защото много често били засичани от спецченгетата. Проверка на Lupa.bg показа, че повечето затворници вече се снабдявали с пластини, които осигуряват по-голям обем мобилен интернет, защото основно занимание в килиите било да се чати с красавици от сайтове за запознанства, въпреки че достъпът е забранен. 

Търговията с дрога зад решетките също е пословична. Много често тарикати и тартори в Софийския централен затвор се снабдявали с по-голямо количество дрога, което продавали на други лишени от свобода на доста по-висока цена. Честни надзиратели признават, че трафикът на наркотици в пандиза е доста по-интензивен дори от този навън.

Смята се, че надзиратели са вкарали дори пистолет в затвора, което помогнало на покойния вече Владимир Пелов и Радослав Колев да избягат на свобода. Основната версия е, че оръжието е вкарано в телевизор, който бил занесен на лишените от свобода. Това обаче така и не можело да се докаже. 

Средно по около 800 телефона се изземват на година от затворите, сочи статистиката. Търговията със СИМ карти се смята, че в много по-големи мащаби.