Само в Lupa.bg: Намери се алтернатива на опасния хлорохин

Свят
13:10 - 07 Април 2020
11944
Само в Lupa.bg: Намери се алтернатива на опасния хлорохин

След десетките съобщения от медици по света, че широко рекламирания хлорохин, който се ползва по протоколите за справяне с най-тежките случаи на COVID-19, се появи нова терапия с добре познати антибиотици, която дава същият ефект, какъвто и при прилагането на хининовия препарат. 

Изследване, публикувано на 29 март, дава надежда, че вместо да се рискува с антималарийното лекарство, при което не са редки случаите на внезапен сърдечен арест заради вентрикуларна аритмия и опасно удължаване на QT-интервала на сърцето от долните камери, то може да се замести с антибиотици.

Всъщност става въпрос за добавяне на добре известния в България ципрофлоксацин (мащабно изписван за бъбречни проблеми и лекуване на чревни бактерии) към вече доказания като безопасен и препоръчителен азитромицин. 

Според медиците - микробиолога Йенс Поше от Университета в Ню Мексико, педиатъра Елизабет Перкет, фармаколога Греъм Тиминс и генетичния специалист Войо Деретик, ефектът от азитромицин + ципрофлоксацин в определената доза има същите свойства върху епителните клетки в дихателната система за борба с коронавируса, каквито и при администрирането на хлорохина.