Само в Lupa.bg: Наши фирми изпращат негодни боеприпаси в Украйна

Крими
18:35 - 27 Април 2022
6838
Само в Lupa.bg: Наши фирми изпращат негодни боеприпаси в Украйна

Частни оръжейни фирми изпращат стари боеприпаси в Украйна, на които е придаден добър търговски вид. Сигнал за това е изпратен на 22 март в отдел Международна търговия с оръжия, изделия и технология с двойна употреба в ДАНС, но Агенцията досега не си е мръднала пръста да го провери.

Боеприпасите се намират в склад из околностите на София. За да не се разбере произходът им, сандъците, в които се транспортират, са ребрандирани. „Изнасят се от страната по американската програма за борба с Ислямска държава, а в същност заминават за Украйна“, твърди пред Lupa.bg подателят на сигнала в ДАНС.

„На 22 март сигнализирах ДАНС на тел. 02/ 814 72 55, разговорите на който задължително се записват. Не знам защо проверка не последва“, обясни мъжът.

Интересен е фактът, че част от боеприпасите, които заминават за Киев, са с украински произход. Те са с изтекъл срок на годност и тяхната употреба е опасна: възможно е да се получат експлозии, подобни на тези в Анево през 2015 г., когато при учение с гранатомет загина американец и бе ранен негов сънародник заедно с двама българи и канадец. Тогава стана ясно, че гранатата е била негодна за употреба.

Обемите на износ на оръжие от България са се увеличили 3-4 пъти от началото на войната в Украйна. Заводите наемат повече служители, които работят на три смени. Това разкри днес отстраненият директор на “Кинтекс” Александър Михайлов. 

Той твърди, че след 24 февруари са сключени нови договори на стойност 2 млрд. лева. 

“Това са стотици милиони, изгубени за българската икономика”, каза оръжейният експерт, който смята, че чрез тези контракти България доставя оръжие на Украйна чрез посредници. 

“Кинтекс” никога не е изнасял оръжие за Украйна или Полша и Чехия, за които се предполага, че са транзитни точки към Украйна. Но оръжията, които виждаме да се използват в боевете в Украйна са същите, които се изнасят от България”, заяви Михайлов.