Само в Lupa.bg: Нено Димов на хапчета в ареста!

Личности
15:58 - 17 Януари 2020
6854
Само в Lupa.bg: Нено Димов на хапчета в ареста!

Нено Димов се превърна в поредното потвърждение на максимата, че арестът влия зле на своите обитатели. Бившият министър на околната среда и водите, който търка наровете в следствения арест на столичния бул. „Г. М. Димитров” се тъпче с хапчета заради високото кръвно, което го измъчва, откакто смени министерството с ареста на „Г.М. Димитров“, научи само Lupa.bg.

55-годишният физик от БАН, предложен за министър от ВМРО, е в тежко здравословно състояние, потвърди източникът ни. Адвокатите му се опитали да използват хипертонията като аргумент за освобождаването му под домашен арест, но Апелативният съд не оцени сериозността на ситуацията и на 16 януари го набута зад решетки за 72 часа. Мярката изтича в неделя, 19 януари.

Lupa.bg научи и друг прелюбопитен факт - няколко дни преди да бъде арестуван, Нено Димов на два пъти бил призован по телефона от фактор от върховете на правителството да си подаде сам оставката. Министърът обаче отказал и двете „покани”.

Развръзката обаче дойде на 9 януари 2020 г., когато докторът по физика бе арестуван по обвинение в умишлена безстопанственост във връзка с водната криза в Перник и оставен в ареста за 24 часа, а след това за още 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства.

Така Нено Димов се превърна в първия окошарен действащ министър в историята на България след 1989 г. На 10 януари 2020 г. най-сетне упоритият министър подаде оставката си, която бе приета от министър-председателя Бойко Борисов.