Само в Lupa.bg: Неофит празнува рождения си ден с баница в Троянския манастир (СНИМКИ)

У нас
14:30 - 15 Октомври 2019
4104
Само в Lupa.bg: Неофит празнува рождения си ден с баница в Троянския манастир (СНИМКИ)

Патриарх Неофит празнува 74-ия си рожден ден днес като си е позволил да похапне къпана баница, научи Lupa.bg. По традиция Негово Светейшество, чието светско име е Симеон Димитров, посреща личния си празник в Троянския манастир „Успение Богородично”. Там той приема монашеството в далечната 1975 г. от тогавашния глава на Българската православна църква – дядо Максим.

След Светата божествена литургия и благодарствения молебен за здравето и дълголетието на Негово Светейшество, патриархът заедно с митрополитите и игумена на Троянския манастир Величкия епископ Сионий са се оттеглили на тържествен обяд в покоите край манастирската лоза.

Заради диабета, от който страда от години, Неофит почти не яде захарни и тестени изделия или пък торти. Единственото сладко изкушение, което на стари години си позволява е манастирското бяло сладко, приготвено от монасите по специална рецепта и със специални билки. Всеки път, като истински аскет, патриархът моли да не му приготвят специални празнични трапези, тъй като според него големите пиршества не са богоугодно дело. Със сигурност на масата има зеленчуци и плодове от манастира, както и крехко пилешко.

Патриарх Неофит празнува рождения си ден в Троянския манастир, където е станал монах


Когато не пости дядо Неофит обича да похапва прясно козе сирене от манастирските мандри, както и салата от домати и маслини, полята със зехтин. 

За разлика от своя предшественик Максим, който до последния си дъх на 98 години, с огромно желание пийваше сливова ракия от родния му Троянски край, сегашният православен водач на България е пълен въздържател. Отпива само глътка бяло вино на рождения си ден, червено не пие, защото от него веднага вдига кръвно.

Иначе алкохолът е абсолютно забранен за Негово Светейшество. Преди година той прекара вирусно заболяване, докарало му и тежка сърдечна криза, която го вкара в болница за повече от месец. След това цяло лято крехкият дядо Неофит възстановяваше силите си. Част от лятната си почивка и тази година той прекара в Троянската Света обител. В третия по големина манастир в България стотици хиляди хора идват да молят изцеление и да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. 

Главният секретар на Синода - Мелнишкият епископ Герасим поздравява Негово Светейшество с рождения ден


Патриархът винаги е призовавал да не му носят подаръци и цветя, а да дарят пари на църквата, на болници или на детски и старчески домове.

За личния празник на Негово Светейшество в манастира днес дойдоха Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Плевенският митрополит Игнатий, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Мелнишкият епископ Герасим - главен секретар на Светия синод на БПЦ, Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарха, Знеполският епископ Арсений - първи викарий на Пловдивския митрополит Николай, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Васиан Змеев - предстоятел на руското подворие в София, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, свещеници, дякони и монаси.


От името на Светия синод слово е прочел Мелнишкият епископ Герасим. „Всеки, който Ви познава, или който е слушал за Вас, Ваше Светейшество, всеки гражданин на родината или гост от чужбина, всеки вярващ или невярващ, християнин или иноверец, без да използва модерните похвати на лицемерието и човекоугодието, би потвърдил, че във Ваше лице вижда изряден, достоен пастиреначалник, който вярно преподава словото на Истината", е казал епископ Герасим.

От името на Софийската епархия слово е прочел Белоградчишкият епископ Поликарп. В него той е заявил, че благодарим на Бога, че ни е дал "такъв Първосвещеник: свет, незлобив, непорочен. Достоен Първосветител на Светата ни църква, който изрядно стои на патриаршеския трон на своите предшественици, като ни вдъхновява в доброто и полезното в името на Възкръсналия Господ Исус Христос".

Част от митрополитите дойдоха в Троянския манастир, за да поздравят лично патриарха


В своето слово-отговор патриарх Неофит е благодарил на "Всемилостивия Бог, на Пресвета Богородица "Троеручица", пред чийто чудотворен образ се намираме, и на всички просияли в светостта Божии угодници за постоянната небесна подкрепа към светата ни Православна църква и на православния ни народ, и възнася гореща молитва за още много мирни и от Бога благословени дни и години, в които заедно да вървим по тесния, но единствено сигурен път на нашата спасителна православна вяра".

На днешния ден се отбелязва и една година от освещаването на ремонтираното основно Антимово крило на Светата обител, което е най-старото в манастира.


Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София. В свои интервюта той е споделял, че майка му е влязла в родилното предния ден – 14-ти, когато по стар стил е празникът на Света Богородица Покров Богородичен. Бъдещият духовник е кръстен Симеон и празнува имен ден, както на 3 февруари, когато Православната църква почита паметта на Свети Симеон Богоприимец, така и на 1 септември в деня на преподобни Симеон Стълпник и в първия ден на Църковната нова година. Имения си ден според духовното си име Неофит, патриархът отбелязва на 21 януари, когато се почита Свети мъченик Неофит.

Снимки: Българска Патриаршия