Само в Lupa.bg: Нери Терзиева отказа да е шеф на БНТ

Новини
15:00 - 23 Февруари 2022
7816
Само в Lupa.bg: Нери Терзиева отказа да е шеф на БНТ

Нери Терзиева е била поканена да участва в конкурса за генерален директор на БНТ, който СЕМ се очаква да обяви до няколко месеца, но категорично е отказала, научи Lupa.bg. Според наш източник, хора от две от управляващите партии в коалицията - "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", са решили да предложат на Нери да оглави националната телевизия.

Терзиева, която преди броени дни отбеляза достолепните 70 години, е отклонила предложението с мотива, че вече е "твърде стара за оперативна дейност". Тя искала да се посвети на семейството си и хобитата си. Нери от години живее в Пловдив.

Терзиева беше легендарно лице на "По света и у нас" в първите години на демокрацията, а впоследствие програмен директор на "Ефир 2" на БНТ (наследил някогашната Втора програма). След това бе назначена за прессекретар на президента Петър Стоянов, а след края на президентския му мандат започна работа като директор по комуникациите на "Овъргаз" на Сашо Дончев.

Нери Терзиева в началото на 90-те години на миналия век, когато е сред знаковите лица на новините на тогавашния Канал 1

За последно Нери Терзиева се включи в медийния бизнес през 2013 г., когато стана директор на телевизия BiT, собственост на братята Павел и Румен Вълнев. Те бяха представени като милионери-емигранти в Америка, развиващи успешен бизнес в логистиката. Още тогава се прокраднаха съмнения в добрите им намерения. Каналът изненадващо замлъкна през 2018 г., когато бе фиктивно продаден на близки до тогавашните управляващи бизнесмени. Впоследствие един от собствениците на медиата - Павел Вълнев, стана основен спонсор на партията на отлюспения от ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България".

В края на пролетта мандата на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков изтича. Въпреки че той вероятно ще се кандидатира за втори път, шансовете да бъде избран клонят към нулата. Смята се, че след отказа на Нери Терзиева да участва в конкурса, сред фаворитите на управляващите са Иво Сиромахов, Асен Григоров и Бойко Станкушев.