Само в Lupa.bg: Никой не измерва мръсния въздух в центъра на София

Проектът за близо 1 милион лева изключи Орлов мост от системата за качество

Актуални новини
16:40 - 27 Декември 2019
2471
Само в Lupa.bg: Никой не измерва мръсния въздух в центъра на София

От днес данните от 22-те сензорни станции за качеството на въздуха в София могат да се наблюдават в реално време, за което столичният кмет Йорданка Фандъкова щедро се похвали. Оказва се обаче, че за проекта, струващ близо 1 милион лева, не е предвидено измерване в идеалния център на града, който традиционно е сочен за най-мръсен от гледна точка на нивата на фини прахови частици.

Орлов мост като ключова точка за трафика в града също е пропуснат, а най-близкото място със станция е в парка при Военната академия, сочи справка на Lupa.bg. От всички витошки квартали, известни също със сериозното си замърсяване заради отоплението на твърдо гориво, е избран само "Драгалевци" за отчитане. 

Инсталираните от Столична община 22 сензорни станции са една от дейностите по пилотен проект АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по програма Балкани-Средиземно море (2014-2020). В него Столична община е водещ партньор с още четири града – Солун, Никозия, Тирана и Скопие.

Целият проект е на стойност 942 000 лева. Средствата са за проучване на места в София, където са инсталират сензори, доставката и монтажа им, както и за проучване на добри практики, монтиране на 25 филтъра на комини в ромския квартал "Факултето" и изгражда не на онлайн платформа за открити данни.

22-те станции, представляват съвкупност от измервателни сензори, които проследяват основни замърсители като фини прахови частици (ФПЧ10, ФПЧ2.5), азотен диоксид, серен диоксид, озон, въглероден окис, както и метеопараметри като температура, влажност и налягане. Сензорните станции позволяват бъдещо надграждане с допълнителни сензори, като например за шумово замърсяване.

Измерванията от станциите в реално време се предават към облачна платформа за съхранение, визуализация и последващ анализ. Всеки може да провери актуалните показания на станциите и състоянието на различните замърсители, както и история на показанията от последните 14 дни.

С бърз поглед се придобива представа за качеството на въздуха около съответната станция чрез индекс за качеството на въздуха. Проектът е с продължителност 36 месеца.

Данните за качеството на атмосферния въздух на партниращите в проекта градове ще могат да се визуализират на същата платформа.

По този начин ще се създаде мрежа от свързани градове за съвместно наблюдение на атмосферния въздух в региона, използвайки новаторски технологии.

Впоследствие към платформата могат да бъдат присъединявани и допълнителни станции.