Само в Lupa.bg: Никола Минчев или Асен Василев сменят Кирил Петков в ново правителство на ПП

Кирил Петков вероятно ще е номиниран за вицепремиер и министър на икономиката, каквато в момента е Корнелия Нинова

Новини
21:53 - 20 Юни 2022
6923
Само в Lupa.bg: Никола Минчев или Асен Василев сменят Кирил Петков в ново правителство на ПП

Ако правителството падне в сряда, което изглежда все по-вероятно, дори и според управляващите, "Продължаваме промяната" ще предложи нов кабинет, но не с Кирил Петков начело. Това научи Lupa.bg от свои сигурни източници в редиците на партията.

Новото предложение на ПП като първа политическа сила ще е правителство, оглавявано или от отстранения председател на парламента Никола Минчев, или от настоящия вицепремиер, финансов министър и всъщност най-силен човек в партията Асен Василев.

Кирил Петков пък щял да е в ролята на вицепремиер и министър на икономиката - ресор, който в момента е даден на Корнелия Нинова. Не е ясно в такъв случай какъв пост би бил предложен в проектокабинета на "Промяната" на лидера на БСП.

От "Продължаваме промяната" отчитали, че една от причините за спадането на рейтинга на партията е твърде лековатото поведение на премиера Кирил Петков и стигнали до извода, че уравновесения тон на Асен Василев би бил много по-подходящ, за да получи партията по-широка подкрепа. От миналата сряда обаче на небосклона на "промяната" изгря нова звезда, след като Никола Минчев получи мощна подкрепа от гражданите. Така досегашния председател на парламента е напълно възможно да бъде номиниран за министър-председател от квотата на ПП. И все пак, по-сигурния вариант бил Асен Василев.

По-рано тази вечер на протест пред парламента Кирил Петков заяви, че е е готов да вземе мандат от Румен Радев, когато президентът отново завърти т.нар. парламентарна рулетка, в случай, че кабинетът падне с успешен вот на недоверие. Той многократно натърти и пред журналисти, и пред симпатизанти, че има цели 7 дни да успее да събере общо 121 независими народни представители, чрез чиито гласове да встъпи в длъжност новото правителство. "Много сме близко, съвсем малко ни остава да съберем 121 независими народни представителя", убедено обяви премиерът днес с мегафон пред протеста.