Само в Lupa.bg: Нинова, къде е чистката на Радев, за която се пенявиш?

Скандалният екскмет на Ловеч Минчо Казанджиев още коли и беси в "Напоителни системи"

Политика
15:15 - 24 Октомври 2022
8766
Само в Lupa.bg: Нинова, къде е чистката на Радев, за която се пенявиш?

Скандалният бивш кмет на Ловеч Минчо Казанджиев, който бе назначен в борда на директорите на държавната "Напоителни системи" от един от най-близките сподвижници на БСП шефката Корнелия Нинова, докато Иван Иванов бе миниситър на земеделието, а тя - вицепремиер и икономически министър, продължава да коли и беси в предприятието. При това докато чака осъдителна присъда на втора инстанция в края на октомври-началото на ноември, алармираха социалисти пред Lupa.bg.

И питат: "Къде е чистката на президента Румен Радев, за която Корнелия Нинова толкова се пеняви в последните месеци от управлението на служебния кабинет, назначен от него?"

Казанджиев стана особено популярен с делото за т.нар. атракционно влакче в града. Скандалът гръмна преди години, като делото се озова във вече несъществуващия специализиран съд и е за безстопанственост. По информация на нашите източници се очаква той да бъде окончателно осъден буквално в идните дни. И добавят, че ако имало чистка на служебната власт, настоящият министър на земеделието Явор Гечев можел с един ход да уволни троянския представител. 

Казанджиев е и член на Националния съвет на БСП, като гласът му в киносалона на "Позитано" 20 изключително рядко се чувал, а ако това все пак се случело, винаги било в подкрепа на решенията на Нинова, дори ако опозицията не е съгласна заради уставни нарушения. 

Нещо повече, бившият кмет имал уверението лично от шефката на левицата, че щял да остане на поста си в "Напоителни системи", където се ползва със служебна кола, заплата от близо 10 бона и секретарка поне до старта на процеса по номинациите за изборите за местна власт догодина.

И му гарантирала, че отново ще е кандидат за кмет на Ловеч, независимо от това, че той се провали и на местния вот през 2015 г. срещу настоящата градоначалничка от ГЕРБ Корнелия Маринова (която води втори мандат - б.р.), а впоследствие и като кандидат за депутат при това втори в листите на левицата в няколко от последните парламентарни избори. Казанджиев продължава да е и областен председател на Столетницата, макар там партията да загуби от ГЕРБ с над 17%. 

В Ловеч вече се чували гласове, че фигурата на бившия кмет не е желана и че местната конференция вероятно ще номинира друг кандидат за кметската надпревара. Корнелия Нинова обаче уверила Казанджиев, че няма да се съобразява с настроенията по места и посочените от нея кадри на партията ще намерят място в окончателните списъци с претенденти поне за областните градове. 

Минчо Казанджиев бе кмет от 2003 до 2015 г. Освен делото за атракционното влакче, той бе подсъдъм и по казуса с уличното осветление на града - заради непрозрачен конкурс и финансови щети, нанесени на общината.

Става въпрос за над 7 милиона лева, дадени за изграждането на "умни лампи", които обаче така и не работят, както става ясно от техническа експертиза на стълбовете в града няколко години по-късно. Делото за това обаче падна окончателно през 2018 г. - над 10 години след първоначалното му възбуждане. А дългът бе прехвърлен за плащане от общината и вероятно все още виси на врата й.