Само в Lupa.bg: Нинова копира Станишев отпреди 11 години

У нас
12:10 - 12 Октомври 2020
3214
Само в Lupa.bg: Нинова копира Станишев отпреди 11 години

Червената шефка Корнелия Нинова е скроила кабинет в сянка в стил Сергей Станишев, научи Lupa.bg. В неделя след първото заседание на новоизбрания пленум стана ясно, че 17-те съвета към БСП се преформатират като целта им е да анализират всички ресори и политики на правителството на Бойко Борисов и да излъчват алтернативни позиции и решения на база на гласуваното в залата на Министерския съвет.

По наша информация обаче шефовете на тези партийни органи са всъщност определените от Нинова за бъдещ кабинет с участие на левицата и са формирани на принципа на т.нар. "правителство в сянка". Любопитната подробност е, че решението идва като точно копие на предшественика й и лидер на ПЕС Сергей Станишев, което той лансира бомбастично през далечната 2009 г., подшушват социалисти с по-бистра памет. 

Тогава Станишев оформи кабинет в сянка с 16 ресора, точно колкото бяха и министерствата на първото Борисово управление в разгара на икономическо-финансовата глобална криза. 

Спаринг правителството, лансирано от Станишев тогава, бе именно под формата на съвети, каквито и досега съществуват в ръководството на БСП. През 2012-а той отново обяви идеята за създаване на правителство в сянка, като и тогава органите към Изпълнителното бюро бяха 17 и целяха бойкот на решенията, излъчвани от "Банкя", но ефектът се оказа само медиен и не продължи дълго. 

А куриозното в днешната ситуация е, че депутатът и журналист Александър Симов се говори как дал тон на Нинова за копиране на действията на соцпартията отпреди десетилетие, като в същото време изригна срещу бившата спътница в живота на Станишев - Елена Йончева. Евродепутатката според него станала нов човек, откакто отишла в Брюксел и журналистът не можел да си обясни на какво се дължал завоят в позициите й спрямо "Позитано" 20, но намекна, че зад "необяснимите й действия" стои ПЕС в лицето на Станишев.