Само в Lupa.bg: Нинова мъти водата на Продължаваме промяната за кабинет след балотажа

Ексклузивно
11:26 - 18 Ноември 2021
9883
Само в Lupa.bg: Нинова мъти водата на Продължаваме промяната за кабинет след балотажа

Въпреки първоначалната заявка за подкрепа за съставянето на редовен кабинет с мандата на Продължаваме промяната като първа парламентарна сила, председателката на БСП в оставка Корнелия Нинова ще мъти водата при преговорите с Кирил Петков и Асен Василев, разкриха източници на Lupa.bg в Националния съвет на партията. 

По тяхна информация двустранната лоялност, проявена между ПП и президента Румен Радев, с когото пък Нинова е в открит конфликт месеци наред, ще се превърне в основния препъни камък за подписването на коалиционно споразумение с БСП и не е изключено дори разцепване на бъдещата група на червените в 47-ия парламент по тази линия.

В сряда Нинова не отговори категорично дали ще отиде да гласува на втория тур на президентските избори за настоящия държавен глава, което пък от своя страна, доведе до нов залп обвинения срещу нея от опозиционното ляво крило. В същото време Продължаваме промяната не само потвърдиха мобилизацията си за втория тур в полза на тандема Радев/Йотова, но и призоваха симпатизантите си дори да окичат профилните си снимки във фейсбук със значка с номера на президента и призива "С вас сме". 

На "Позитано" 20 вече се чували възгласи, че Крум Зарков не просто е най-подходящият наследник за креслото на Нинова на четвъртия етаж в централата, но и му се възлагат надежди да поведе алтернативна парламентарна група, която няма да се извърти и ще гласува "за" кабинета на Кирил Петков.

От 25-имата депутати на левицата, които влизат в новия състав на Народното събрание обаче едва шестима изглеждали засега склонни да приемат правителството на промяната заедно с ИТН и ДБ - вече заявили твърдо намерение да станат част от управленската коалиция. 

Според нашите източници това са: Крум Зарков, Георги Гьоков, Манол Генов, Бойко Клечков, Мая Димитрова, Кристиан Вигенин (който бе и в ИК по издигането на Радев за втори мандат - б.р.) и евентуално Иван Иванов. Все пак червените са на мнение, че е възможно да изникнат и още фигури, които да дадат решаващ глас в зала пред хипотезата на следващи предсрочни избори БСП да се срине още повече и така да не влязат в парламента изобщо.  

Сборът на депутатите, които засега вероятно ще гласуват кабинет на ПП, ако в него не се включат червените, е 108. Не ясно дали старият правилник на Народното събрание ще бъде внесен и приет в същия му вид, което може да се превърне в основна опасност за провал на мандата, напомнят още социалистите.

В такъв случай, "играта" с кворума в зала, когато се гласува съставът на бъдещия Министерски съвет, ще бъде невъзможна и действително решаващи ще бъдат пултовете на бесепарите. Ако обаче се приемат козметични поправки и се върне старият вид на правилата за приемане на законопроекти, ратификации и проекторешения спрямо кворума, вотът на социалистите в плаващо мнозинство може да се окаже излишен.