Само в Lupa.bg: Нинова обещала на Овчаров да го измъкне от съда

Политика
13:45 - 15 Юни 2020
4143
Само в Lupa.bg: Нинова обещала на Овчаров да го измъкне от съда

Подкрепата на Румен Овчаров за настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова далеч не била просто приятелска, принципна и безусловна, а си имала своята цена, научи Lupa.bg. Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев се наел да помага на соцлидерката да са задържи на поста си, само защото тя му обещала, че ще го измъкне от съдебните дела, с които е притиснат в момента.

Буквално ден преди инфарктния пленум на социалистите в Специализирания наказателен съд се състоя заседание по делото, което спецпрокуратурата заведе срещу Овчаров. Обвинителният акт срещу Румен Овчаров, срещу бившия изпълнителен директор на „Мини Бобов дол“ ЕАД Пламен Стефанов и Анна Янева - бивш заместник-министър, внесен на 24 април 2019 г., е за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева.

Сега бившият енергиен министър ще трябва да обори в съда тежките обвинения, че в резултат на неупражнения от него контрол за „Мини Бобов дол“ ЕАД, в периода от 25.05.2006 г. до 18.03.2009 г., са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лв.

Според отлично осведомени източници от „Позитано” 20 точно това мотивирало червения стратег да застане на амбразурата в защита на Нинова. Активността на Овчаров през последните седмици силно изненадала партийните динозаври в столетницата, защото те най-добре помнят колко критичен беше Овчаров спрямо Корнелия, и то скоро след избора й за председател на БСП.

След пленума в събота обаче шансовете на Нинова да остане на поста си силно намаляват. "Основният сблъсък за лидерския стол на 12 септември ще бъде между Корнелия, Добрев, Красимир Янков и Жаблянов, но изборът ще е невалиден, защото ще гласуват по-малко от 40 000 души - а това е под 50% от членската маса на партията", прогнозираха социалисти. "Тогава ще се отиде конгрес – но там се раздава друго тесте карти и силите се прегрупират... Най-вероятно ще има балотаж, а на него всички ще застанат зад този, който е  срещу Корнелия", отсега предвиждат събитията на "Позитано" 20.