Само в Lupa.bg: Нинова "наредила" 100% броене на разписките

У нас
16:37 - 14 Ноември 2021
4605
Само в Lupa.bg: Нинова "наредила" 100% броене на разписките

100% броене на т.нар. "контролни" разписки от машинното гласуване днес, прието от ЦИК в петък, по-малко от 48 часа преди старта на изборния ден, е дошло по идея лично на БСП шефката Корнелия Нинова, алармираха социалисти пред Lupa.bg. Скандалът, разразил се в "12 без 5", особено предвид изричното решение на ВАС отпреди 2 седмици след съвместна атака на ДБ, ИБГНИ и ПП по отношение на ръчното броене на въпросните разписки, пуснати от избирателите в урните, се оказа плод на страховете на червената председателка, кълнат се нейни опозиционери. 

Каква е истината? 

На 11 ноември Нинова спуска писмо до всички структури на левицата в страната, до водачите на листите, както и до членовете на всички секционни избирателни комисии, в което пише следното: 

"Във връзка със стриктното спазване на ИК и методическите указания за неговото прилагане в условията на ежедневно възникващи скандали с доставката и съхранението на машини за гласуване на изборите на 14 ноември 2021 г., и с цел да се разсеят публичните съмнения за манипулиране на изборните резултати, е необходимо членовете на СИК и застъпниците на "БСП за България" да изпълнят следните указания: 

Членовете на СИК да направят писмено предложение на основание на член 100, ал. 1, т. 1 и т. 4 от Изборния кодекс за извършване на преброяване за контролните разписки от машинното гласуване за двата вида избори, в случай, че съответната СИК не фигурира в Решението на ЦИК. Застъпниците да настояват за приемането на това предложение". 

В същия ден, а вероятно и час представителят на БСП в ЦИК Емил Войнов прави и паралелното предложение 100%, а не както се смяташе досега - 30 на сто, от контролните разписки от машините да се броят ръчно, а централният орган го приема. И ДБ, и ПП, и ИБГНИ заявиха, че това е повод за атака на решението и вчера хората на Мая Манолова сезираха ВАС по въпроса. 

Според социалисти Нинова е решила да атакува машинния вот по този начин от страх, че губи не само втората, а вероятно и третата позиция на парламентарните избори. "Тя ще излезе и ще каже, че липсата на ръчно броене е довело до съмнения в честността на вота при грандиозния скандал със стотиците несертифицирани машини", категорични са опозиционери на червеното ръководство.