Само в Lupa.bg: Нинова се обгради от агенти на ДС

Политика
17:00 - 08 Октомври 2020
7221
Само в Lupa.bg: Нинова се обгради от агенти на ДС

Преизбраната за втори мандат лидерка на БСП Корнелия Нинова се обгради с агенти на бившата Държавна сигурност, научи Lupa.bg. По наша информация двама бесепари с картончета за принадлежност към структурите на репресивните комунистически органи ще бъдат част от новото Изпълнително бюро, което се очаква да се формира след първото заседание на Националния съвет.

Става въпрос за вицето на екс премиера Жан Виденов - Румен Гечев, и за русофилка номер 1 Светлана Шаренкова. Източниците ни на "Позитано" 20 твърдят, че двамата ще застанат рамо до рамо с Нинова, като на единия ще бъдат поверени икономическите и финансовите въпроси, а в ръцете на Шаренкова ще се окаже международното сътрудничество. Според запознати участието й в тясното партийно ръководство имало за цел да следи изкъсо друг от бъдещите членове на ИБ - Крум Зарков, за когото упорито се говори, че станал любимец и на опозицията в червените редици заради проевропейските и пронатовски позиции.

В същото време Шаренкова готвела бъдеща коалиция и с новата русофилска партия, която миналия месец досегашния лидер на Националното движение Николай Малинов обяви, че ще формира за предстоящите парламентарни избори. 

И извън партийните органи обаче ходовете на Нинова изглеждат особено любопитни. Незавидното финансово състояние на партията явно е накарало да привлече добре забравени в миналото дарители от големи компании, за да подпомогнат червената каса. Справка на Lupa.bg в отчетите за даренията сочи, че ако миналата година те са били основно дело на депутатите на БСП и пратениците й в Брюксел, каквото изискване има и по устав, и по решение на предишния Национален съвет, сега най-щедри са бизнесмени, близки до социалистите.

С най-голямо дарение за годината се отличава агент на бившата ДС. Става въпрос за Аспарух Карастоянов, който през 80-те години е личен съветник на Тодор Живков по външнотърговските въпроси. Агент Максимов е разкрит през 2012-а с картончето си от ресорната комисия, като член на управителния съвет на небезизвестното предприятие "Плама". Карастоянов е сложил солидна финансова инжекция на БСП в края на септември в размер на цели 8000 лева, като това било само началото на дарителската му кампания за Столетницата, разкриват още източниците ни.

Освен него в публичния отчет на партията се виждат имената и на куп други инвеститори, чиито дарения далеч надхвърлят скромните суми от по 600 до 1000 лева на едни от най-популярните лица в соцредиците.