Само в Lupa.bg: Норовирус, стафилококова инфекция или салмонела пратиха 15 деца в Инфекциозното?

Храните, държани извън хладилника, могат да са опасни за здравето, предупреди проф. Тодор Кантарджиев

Здраве
16:31 - 15 Ноември 2023
4709
Само в Lupa.bg: Норовирус, стафилококова инфекция или салмонела пратиха 15 деца в Инфекциозното?

15-те деца в Пловдив, които бяха приети снощи по спешност в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ "Свети Георги" заради повръщане, може да са били заразени с норовирус, стафилококова инфекция или салмонела. Това предположи пред Lupa.bg микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Той обърна внимание, че и при трите зарази повръщането е придружено със стомашно разстройство.

"Норовирусът е патоген, който причинява стомашно-чревни инфекции най-вече през зимата. Вирусът е много заразен и се предава лесно чрез пряк или непряк контакт със заразено лице. Стафилококите пък са бактерии, които се срещат по кожата, подмишниците, в носа и то при здрави хора. При взаимодействие с храната вредните микроорганизми предизвикват отделянето на ендотоксини, причиняващи диария и повръщане. Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система, или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство. Поразява тънкото черво. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10۫ C и 40۫ C" обясни медикът.

Той посочи, че за да се избегне хранителното натравяне, е задължително продуктите да се държат в хладилника. "Храните не бива да стоят повече от 4 часа на стайна температура", предупреди микробиологът. 

Припомняме, че натровените деца са от втора група в детска градина "Славей" в район "Северен" в Пловдив. 

В дневното меню на 4-годишните малчугани за закуска е имало сандвич с яйчен пастет и зелени подправки, зеленчук, прясно мляко и плод. За обяд - супа от леща, пилешко месо с ориз, плод и хляб. За следобедна закуска - сандвич с мед и масло и кисело мляко.