Само в Lupa.bg: Нови сигнали за злоупотреби на стария кмет на Пазарджик

Ревизията открива много нарушения на Тодор Попов, документите отиват към прокурорите

Политика
15:15 - 06 Декември 2023
26578
Само в Lupa.bg: Нови сигнали за злоупотреби на стария кмет на Пазарджик

Бившият кмет на Пазраджик Тодор Попов вероятно скоро ще ходи на разпит в Прокуратурата, защото Lupa.bg разбра, че срещу него има много сигнали за злоупотреби. 

Новият градоначалник Петър Куленски е назначил ревизия още при встъпването си, в която са открити куп нередности. Той се е заканил, че ще даде всичко на прокурорите. 

Медията ни разбра, че дори и в момента на сайта на общината продължават да получават сигнали за злоупотреби и престъпни отклонения на средства. Новото ръководство призовава всеки, който има информация за нарушения да се обади на посочените телефони. На всеки един ще бъде обърнато внимание. 

Новият кмет е лаконичен: „Страшно много хора ме спират, много хора искат да споделят за проблемите, които са имали през последните 16 години. Така беше и по време на кампанията. Ние подадохме ръка към всички жители на Пазарджик и казахме, че вратите ни ще бъдат широко отворени за тях“, твърди Куленски. 

Именно за да се прекратят корупционните практики, кметството е обявило линия за гражданите, на която те могат да се жалват от всякакви нередности. 

Община Пазарджик е в тежко финансово състояние и със запорирана сметка от НАП. Над 15 500 000 лева са задълженията към банки и кредитори и разследващи ще трябва да разберат къде са попаднали тези пари.

На част от общинските служители не са плащани осигуровки, което крие риск да загубят здравноосигурителни си права.

В годините, приходите на общината са били изкуствено завишавани, за да могат да се теглят нови кредити.

Въпреки лошото финансово състояние, общината се е ангажирала да осигурява 750 000 лева на месец за два частни спортни клуба в града - ангажимент, който в последните два месеца не е успяла да изпълни поради липса на средства.

"Забележете, само за 2023 година, за периода януари-ноември, общината, в лицето на предишното ѝ ръководство е отклонила над 3,2 милиона лева държавни средства, от които 2 милиона лева за училищата в община Пазарджик и 600 000 лева - за социални дейности. За предходните няколко години тази сума на отклонени държавни средства надхвърля 10 милиона лева. 27 милиона лева задължения към местни доставчици. Пари ще се плащат едва след ревизия на самите договори. Край на безконтролните харчове оттук нататък", категоричен е Петър Куленски.

Със състоянието на общината е запознат финансовият министър Асен Василев.

Не е изключено с обвинение да се сдобие и съпругата на бившия кмет Тодор Попов - Силвия, защото от получените в прокуратурата материали, става ясно, че тя е участвала много дейно в източването на средства. 

Публикации и сигнали срещу скандалния бивш кмет има от много години, но до сега службите си затваряха очите за всичко и създаваха комфорт на Тодор Попов. Медията ни беше една от първите, които изкара на бял свят далаверите на кмета, още когато той беше силен и на власт. 

Сега всички в Пазарджик се питат дали разследващите вече ще си свършат работата!