Само в Lupa.bg: Новият комплекс на плаж Аркутино- риск с неясни мащаби

Усърдна работа кипи по рушащите се сгради на "Знаме на мира", но още не е ясно какво точно ще се прави там

Нещо за четене
14:20 - 25 Юли 2022
16087
Само в Lupa.bg: Новият комплекс на плаж Аркутино- риск с неясни мащаби

Вече усърдно се работи по дострояването на изоставените сгради „Знаме на мира” на плаж Аркутино, видя репортен на Lupa.bg. На прозорците вече има дограма, а работници вършеят по строежа. Какво всъщност се случва там?

Аркутино е един от най-красивите български плажове. До преди няколко години почти девствен, днес с няколко зведения и по-посещаван, но все пак чист, с бистро море. Неслучайно точно там преди 38 години  Людмила Живкова започва строеж на грандиозен проект. Строежът обаче така и не се довършва.

И към момента над плажа може да се види как стърчат огромни изтърбушени сгради. Десетки години любителите на плаж Аркутино се питаха, защо тези сгради са оставени да загрозяват красивия резерват Ропотамо? Дали ще бъдат бутнати или достроени? Комплексът се намира в защитена зона Беглик Таш - Ропотамо. Там е и буферната зона на резервата Ропотамо. В местността вирее и цъфти през юли цветето бяла пясъчна лилия, която е защитен вид. Пясъчните дюни в Аркутино също са обект на опазване.

Тогавашната идея на Людмила Живкова е да направи курортен комплекс за надарени деца под егидата на „Знаме на мира“, нещо като „Знаме на мира-2″.

Дъщерята на Първия е искала в тези сгради, които и сега изглеждат интересни и различни като архитектурно решение, да приютят най-талантливите деца на България и на света, за да се обучават и да станат бъдещите ръководители на Земята в организации като ООН и ЮНЕСКО. Людмила е правела опити да изгради бъдещ елит, който да управлява света без войни, а само чрез взаимно разбирателство, сътрудничество и взаимопомощ.

В недовършените сгради е трябвало да се обучават над 250 български и чуждестранни деца по специална програма. След смъртта на Живкова, строежът замира. Така години наред мастодонтите пустеят и грозят красивия плаж.

Едва тази година нещата около строежа се раздвижиха. През април зам. Министърът по екологията Тома Белев разрешава дострояването на сградите. Идеята обаче е това да бъде не друго, а нов голям курортен комплекс.

Към момента няма много информация какво точно се предвижда да има там, но вероятно става въпрос за курортен комплекс. А това на свой ред поставя много въпроси. Тези сгради биха могли да  побират стотици летовници. Голям проблем би възникнал при отходните води, защото там няма изградена канализация. Още повече тази местност бидейки резерват, ще бъде пренаселена с много туристи, които трудно биха се грижили за опазването на природата, дюните и плажа.

През последните 40 години, сградите на строежа се рушат от соления вятър и ерозират. По всяка вероятност грубата конструкция е компрометирана и ще трябва да се събори.

Издаденото строително разрешение от Главният архитект на община Созопол е за „реконструкция и довършване“. В него ясно се вижда, че за обекта има схеми за „премахване и доизграждане на конструктивни елементи“. Така издадено то позволява на инвеститора „Аркутино АД“ да разруши съществуващите бетонни скелети, и на тяхно място да се изградят новите 6 блока и помощни постройки. Това на практика е ново строителство, а то не е разрешено в защитени зони и резервати, каквото и да казва Министерството на околната среда и водите.

В писмото на МОСВ не се разглежда и факта, че в този имот, в продължение на 40 години, се е развивала флора и фауна и има много нови местообитания, които ще бъдат засегнати. Документа не отговаря какво ще стане с тях. Проектът има и един много сериозен проблем. Къде и как ще се отвеждат отпадните води, защото има разминаване между строителното разрешение и съгласуваното писмо на МОСВ.

Съгласно писмото на екоминистерството каналите трябва  да се заустят към пречиствателна станция, която е собственост на комплекса Дюни.

В строителното разрешение е даден друг вариант. Това разминаване вероятно ще доведе до реализация по най-лесния - вкарване на мръсните води по тръби в морето, което със сигурност ще замърси залива на Аркутино и устието на Ропотамо.

Дано властимащите са достатъчно разумни да не направят поредната глупост по родното Черноморие. Защото резерватите са, за да се пазят и почитат, а ние отдавна не се справяме с тази задача.

Снимки: Lupa.bg