Само в Lupa.bg: Ново разцепление край Нинова - на радевисти и корнелисти

Политика
20:30 - 05 Август 2021
8925
Само в Lupa.bg: Ново разцепление край Нинова - на радевисти и корнелисти

Ново разцепление е било оформено на "Позитано" 20 веднага след бесепарския пленум в сряда вечерта, научи Lupa.bg. При дългите разисквания дали Столетницата да подкрепи почти безусловно и без изрично парафирано коалиционно споразумение е настъпил неочакван за шефката на социалистите Корнелия Нинова обрат, при това от сочени за едни от най-близките й другари. 

По информация на нашите източници в тясното партийно ръководство е бил създаден нов лагер - на радевисти, които твърдо харесват политиката на президента и назначения от него служебен кабинет начело с ген. Стефан Янев, и настояващи голяма част от министрите да продължат и в редовен или поне програмен кабинет.

От друга страна, лоялните към Нинова бесепари, са на мнение, че е по-добре за тяхното бъдеще и запазването на статуквото в централата, ако Нинова се разбере със Слави-Трифоновата партия и я подкрепи за мандат с премиер Пламен Николов. 

Най-ярко впечатление с изразени нови позиции по отношение на ставащото в държавата в последните дни направиха Иван Иванов от Шумен и Румен Овчаров. Депутатът и дългия инкасатор не се стърпяха и напомниха на останалите членове на Националния съвет, че е грешка липсата на споразумение, както и изключването на възможността поне един от харесваните от електората на БСП служебни министри да бъде предложен в редовния кабинет на ИТН. 

Междувременно пък опозиционерът Кирил Добрев направи остър завой и посочи зам.-шефа на парламента Кристиан Вигенин като далеч по-подходящ да води преговорите с ИТН и другите политически сили, в сравнение с Нинова. 

На този фон се очертават и нови реалии в контекста на лидерския въпрос, като двамата основни конкуренти за поста на Нинова вече изпъкват на преден план - Крум Зарков - желан от твърдото опозиционно ядро, и Вигенин като наследник на Нинова. Оказва се обаче, че част от критиците й били склонни вече дори да подкрепят бившия външен министър, ако това е цената Корнелия по-бързо да слезе от шефския стол.