Само в Lupa.bg: Няма данни, свързващи хакера "Емил Кюлев" със Златко Баретата

Разследващи са категорични, че двамата дори не се познават

Новини
14:20 - 01 Юли 2024
4128
Само в Lupa.bg: Няма данни, свързващи хакера "Емил Кюлев" със Златко Баретата

Разследващите не са открили връзка между хакера Теодор Илиев, известен като "Емил Кюлев" и Златомир Иванов - Златко Баретата. Веднага след като компютърният спец нашумя с хвалбите си, че има достъп до данните на много клиенти на "Лев Инс", "под черджето" на фирмата се заговори дали зад този човек на седи именно криминалната фигура, която спечели делата си за наркотрафик. В медиите се явиха писания, че Златомир Иванов имал сериозни мераци да стане един от силните в застрахователната фирма, но "големите риби" там му пречили. 

Проверка на Lupa.bg, веднага след мярката на хакера вчера,  обаче показа, че по никакъв начин Теодор и Златомир не са свързани и дори може би изобщо не се познават. Подобни приказки само петнели името на Златко Баретата, който в момента не се занимавал с престъпна дейност, а твърденията за мераците му в застрахователния бизнес били пълни измислици. За тях започна да се говори когато Златко Баретата се засече с Алексей Петров в съда и бяха снимани да се ръкуват с усмивка. Всички обаче са категорични, че тази среща се случва по пълно стечение на обстоятелствата и съвсем случайно - просто делата на двамата се засичат в Спецсъда.

Хакерът, известен в онлайн пространството под псевдонима "Емил Кюлев" е задържан, съобщиха от прокуратурата преди дни.

Той е източил данни от информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др.

Нерегламентираният достъп до базите данни е осъществен в периода от март 2020 г. до януари 2024 г.

Хакерът "Емил Кюлев" стана известен в публичното пространство след убийството на бившата барета Алексей Петров. В сайта си "Магаданс", той твърдеше, че е получил достъп и разпространил в интернет данните на 2.25 милиона клиента на "Лев инс". От компанията отрекоха да има пробив в техните системи, а Комисията за личните данни така и не направи нищо по случая. Течът на данни бе придружен от обширен коментарен текст, съдържащ критики за скрито влияние, но и директни обиди, както и реч на омразата към Петров. В текста на хакера, актуализиран в края на юни 2023 г., се твърдеше, че авторът разполага със записи и други материали, уличаващи Алексей Петров, които щели да бъдат разпространени до медиите в даден момент.

Зад потребителското име "Емил Кюлев" се крие 21 годишният Теодор Илиев, е посочено в съобщението на прокуратура. Той е арестуван за 72 часа с прокурорско разпореждане. Държавното обвинение ще поиска от Софийски градски съд налагането на постоянна мярка "задържане под стража" за младежа.

На 28 юни 2024 г. (петък) следователи от отдел "Киберпрестъпления" на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР, са направили претърсвания на над 20 адреса в цялата страна. По време на акцията е задържан и хакерът. Иззета е компютърна техника, включително и персонален лаптоп, който арестуваният "Емил Кюлев" се е опитал да унищожи.

На младежа са повдигнати обвинения за компютърни престъпления по чл. 319а, ал. 1 и 319б, ал. 2, както и за унищожаване и повреждане на чужда вещ по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс, се казва в съобщението на прокуратурата.

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели.

Още през 2020 година, тогава непълнолетен, Теодор Илиев започва да изпраща имейли до медии, в които обяснява и предлага да продава данни от МВР, съдилища, прокуратурата, парламента, медии и частни компании.

По данни на обществената телевизия той се е укривал в Сърбия. По време на ареста Илиев се е държал нагло и обяснявал колко харесва Путин и Русия.

Има свидетелски показания, че се познава и с хазартния бос Васил Божков, твърди БНТ.