Само в Lupa.bg: Окупаторът от 2013-а Манол Глишев се врязва в протестите срещу "Борисов-3"

Общество
12:08 - 22 Юли 2020
9442
Само в Lupa.bg: Окупаторът от 2013-а Манол Глишев се врязва в протестите срещу "Борисов-3"

Професионалният протестър и блогър Манол Глишев отново се влива в протестите и ще се опита, както през 2013-а г. да събори кабинета на Бойко Борисов. Преди 7 години Глишев бе основният окупатор на Софийския университет, когато той се превърна в една от институциите, защитили площадните действия - тогава избухнали заради скока на цените на тока. А бунтът тогава, макар и през зимата, беше широкомащабен и се стигна до пускане на кръв по жълтите павета, което накара Бойко Борисов да се откаже от завършване на втория си мандат. 

Досега Глишев мълчаливо подкрепяше исканията на протестиращите, но от днес активно се включва в акциите по тъмно - очаквано пред МОЧА, където тази вечер събира привържениците и на "Да, България" на Христо Иванов, и тъмносините, към които по-скоро негласно се числи, а така и зелените. 

Граждански мегдан всяка вечер до края на юли организира той заедно с Атанас Шарков и Кирил Чуканов. 

Целта е протестите, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, да не бъдат използвани "от нечисти групи и хора", става ясно от страницата на събитието във фейсбук. 

Новата сцена на протестите стартира от днес в 18 часа, а организаторите призовават: 

"Искрените протести на българските граждани срещу корупцията, арогантността и некадърността на Борисов и Гешев трябва да успеят. Премиерът и главният прокурор са двете най-видими лица на унижението, на което е подложен българският народ и затова трябва да изгубят позициите си. #Оставка! А сетне и съд, и затвор...", пишат те. 

Истинското послание на бунта според тях не бивало да се подменя от руските интереси, прокаарвани от нови властолюбци и кандидати за слава. "Демократите, честните български граждани, недоволните, заглушаваните хора са добре дошли на Граждански мегдан. Всяка вечер поне до края на юли се събираме под сянката на съветския окурпаторски паметник, за да припомним, че той трябва да бъде съборен и повече никога да няма сенки над България", добавят хората около Глишев.

Първият граждански мегдан се организира от 18,00 часа пред Паметника на съветската армия.