Само в Lupa.bg: Олиото скочи драстично

Актуални новини
15:14 - 21 Март 2022
8355
Само в Lupa.bg: Олиото скочи драстично

Цените на хранителните стоки на едро у нас са се увеличили с 30% в сравнение с март миналата година. Това показват последните данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

По справка на Lupa.bg, тази седмица олиото е поскъпнало с рекордните 90 ст. и вече се търгува за 4,68 лв. за литър. Брашното тип 500 тази седмица е с 6,2 на сто по-скъпо и се продава за 1,37 лв. за кг.

Цената на кашкавал "Витоша" също скача и на едро по борсите тя достигна 14,09 лв./кг. Като най-скъпо се продава в Пловдив, където цената му на дребно стига 16 лева. Най-евтин кашкавал ядат пък в Смолят.

Замразеното пилешко месо също поскъпва и вече се търгува за 4,83 лева за кг. 

Червените чушки също бележат скок в цената, като килото стига до 3,50 лева. Оранжерийните домати се търгуват на по-висока цена, като тя вече е 3,25 лева.

Към момента най-евтино се продава олиото в Сливен и Монтана, а най-скъпо - в Ямбол и Русе, където цената на дребно стига до 5,70 лева. Брашното пък е най-евтино във Враца и най-скъпо в Бургас, където на дребно струва 2,40 лева за кг.

Сред новините за поскъпване има и лъч светлина за някои продукти, които пък бележат поевтиняване.

Цената на краставиците, които последните седмици беше необикновено висока, започна трайно да пада. Тази седмица цената на оранжерийните краставици пада до 4,18 лева з кг, а тази на вносните пада до 3,22 лева. Вносните домати също поевтиняват като там цената панда на 2,78 лева за кг. намаление в цените се отчита още при мандарините и малотрайните колбаси.