Само в Lupa.bg: Отцепниците в БСП махат плоския данък?

Политика
16:50 - 14 Октомври 2020
3293
Само в Lupa.bg: Отцепниците в БСП махат плоския данък?

Шестимата отцепници от БСП и вече станали независими депутати се готвят за нов удар под кръста на шефката на червените Корнелия Нинова, научи Lupa.bg. По наша информация те ще започнат активна предизборна кампания, но извън рамките на партията, насочена към най-бедните, като ще прокламират незабавното махане на плоския данък.

Налогът от 10 процента за всички доходи беше въведен по времето на т.нар. Тройна коалиция, когато министър-председател бе Сергей Станишев и оттогава темата за облагането е трън в очите на социалистите. Крайната левица и т.нар. твърдо ядро в БСП е на мнение, че това само ощетява българина масово и че прави бедните по-бедни, а заможните - още по-заможни. Заради различни търкания в самата Столетница обаче досега темата за плоския данък и неговото премахване така и не влизаше окончателно в предизборните платформи на социалистите с цел спечелване на изборите.

Прелюдията към такава стъпка се явява и внасянето днес на поправка, дело на флагмана на отцепнците  - депутатът Красимир Янков, който поиска ремонт на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Целта му е да се приемат облекчения за работещите на минимална заплата и неполучаващи доходи извън нея, като според мотивите му това би представлявало огромна косвена държавна помощ в ситуацията на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19.

В червените редици били особено изненадани от инициативата на Янков и зад гърба му коментирали, че това е явен ход за създаването на нова лява партия, която да припознае много от социдеите на БСП от 90-те години и да отхвърли съмнително десни политики, каквито обвинения има от години към различните ръководства на партията.

"Социално справедливо и целесъобразно се явява настоящото предложение и с оглед необходимостта от подпомагане на най-ниско оценените работници, като на практика ще им осигури получаването на един допълнителен доход през 2022 г., респективно всяка следваща година и оттам възможност за по-добра социална приспособимост. Подчертаваме, касае се за лица, които поради ниския си доход нямат възможност да понесат каквото и да е било данъчно задължение. От друга страна, очакваният ефект от подобна законодателна инициатива ще изиграе ролята на стимулиращ фактор за потреблението на стоки и услуги (преди всичко от първа необходимост и родно производство, предвид групата, която се подпомага) и то от момент, в който се очаква икономиката на страната да започне да се възстановява, като това ще има и положителен макроикономически ефект. Получените от лицата допълнителни доходи под формата на данъчни преференции ще допринесат макар и временно за повишаване на стандарта на живот на тази най-уязвима група от работещи български граждани. Наред с това, увеличеният оборот ще има и пряк положителен фискален ефект, предвид факта, че ще се очаква и нарастване на приходите от Данък добавена стойност и Корпоративен данък. Така, предложеното данъчно облекчение, на практика, ще бъде преразпределено обратно в държавния бюджет под формата на данъци", пише още в мотивите си вносителят Янков.