Само в Lupa.bg: Открадна ли Зукърбърг наше лого отпреди 10 години?

Техномания
22:41 - 28 Октомври 2021
9562
Само в Lupa.bg: Открадна ли Зукърбърг наше лого отпреди 10 години?

Създателят на социалната мрежа Фейсбук, която от днес носи ново име - Мета, Марк Зукърбърг, май е "заел" без да плати авторски права... българско лого за гигакомпанията си. 

Още щом представи новия символ на компанията си на мащабен хардуерен форум в САЩ, Lupa.bg се усъмни в атентичността му, а наши читатели тутакси припомниха, че вече са виждали такава емблема в масирани рекламни кампании у нас преди близо 10 години. 

Става въпрос за поразителната прилика на бранда "Мета" с вече позабравеното "м" на марката Mtel, предхождаща закупуването й от А1 и наследник на първия мобилен оператор у нас "Мобилтел". 

Стилизираната буква така, че да наподобява символа за безкрайност, действително е почти 1:1 с новото лого на "Мета", като само цветът на фейсбук е запазен - син. 

Българският бранд излиза с новата си кампания и изглед през 2012 г. - когато фейсбук вече е набрал милиарди приходи по света. От компанията на мобилния оператор тогава публикуват цяла страница какво "може" и какво - не с логото им, включително различни версии на броя линии в него, като последната е "без въздух", т.е. плътно лого - каквото е и това на Мета.