Само в Lupa.bg: Отлагат старта на парламентарния сезон?

Актуални новини
17:11 - 21 Август 2020
5896
Само в Lupa.bg: Отлагат старта на парламентарния сезон?

Стартът на новия парламентарен сезон може да се забави с цели 2 седмици до 1 месец, научи ексклузивно Lupa.bg. Вместо на 2 септември, когато народните избраници отново трябва да седнат по местата си, освен ако дотогава няма оставка и не бъде разформировано правителството, те може да стартират законодателните решения чак след Деня на независимостта (22 септември). 

Причината не е в опит да се тупка топката заради обществено-политическото напрежение от последните 2 месеца, а в чисто административни и битови неуредици. По наша информация до средата на август едва половината от администрацията на Народното събрание се е преместила в бившия Партиен дом, където години наред се ремонтираше пленарната зала, за да може да побере отново 240-те законотворци. Другата половина обаче продължава да работи на пл. "Народно събрание" и може да не успее да се прехвърли в основната сграда до началото на септември. 

Освен това технически не всичко било готово, за да посрещне депутатите и системата за гласуване вече давала различни грешки. Наложи се всички пултове от банките на народните избраници да бъдат демонтирани, а софтуерът да бъде пренастроен и занесен заедно с цялото оборудване в бившия Партиен дом. Както е известно обаче, и без местене на пултове и компютри, въпросната система често буксуваше и преди. Някои от по-възрастните депутати редовно не успяват или да се регистрират, или да гласуват, тъй като тя използва пръстовите им отпечатъци, а понякога пултът не ги разпознава и се налага досадно рестартиране. 

Не всичко било готово и за обособения журналистически кът край новата пленарна зала, откъдето репортери и редактори ще следят случващото се в реално време в "Св. София". Отсега обаче е ясно, че достъпът им до кулоарите и свободните разговори с властимащите и опозицията няма да са лесна задача пред колегите, защото са замислени различни входове и изходи, както и редица забрани в новия парламентарен правилник.

Възможно е все пак новата сесия да стартира навреме и той да бъде приет, но гласуването и регистрацията да се провеждат по архаичните методики - на подпис и с вдигане на ръка или ставане от място. Мярката може да се наложи, за да не буксува парламентарният процес и да не се бави и евентуалното разглеждане на депозираната от ГЕРБ нова конституция и искане за свикване на Велико народно събрание. 

На снимката: Момент от ремонта на старата зала в Партийния дом