Само в Lupa.bg: Пацо Килията строи блок в градинка в „Люлин“

Бившият наркопласьор вдига кооперация с фирма на свой авер

Ексклузивно
14:50 - 22 Юли 2019
69743
Само в Lupa.bg: Пацо Килията строи блок в градинка в „Люлин“

Още една зелена площ в София е на път да бъде унищожена. Между блоковете 514 и 501 в „Люлин 5” се започва строеж на жилищна сграда, зъболекарски кабинет, подземен гараж и множество паркоместа, видя репортер на Lupa.bg.

Фирмата, която ще издигне зданието, е „Партньор 2000” ЕООД, собственост на Николай Иванов, който, според запознати, е близък до люлинския бос Пламен Симов - Пацо Килията.

Николай Иванов е даден на съдия изпълнител от Българо-американската кредитна банка за 2 111 162 лева невърнат кредит, сочат справки в публичните регистри. Съдебното дело е започнало миналата година, парите все още не са върнати. Именно заради това бизнесменът опрял до услугите на Пацо Килията, който от години е в строителния бранш. Не е изключено бившият наркопрестъпник сам да е предложил да строи от името на боса, докладва запознат със случая.

Първата копка на новата сграда в „Люлин 5” още не е направена, но всеки момент багерите ще започнат да изравят пръстта. Жителите на съседните блокове не са съгласни да им бъде унищожена тревната площ, както и до тях да никнат нови сгради, тъй като районът е презастроен.

Разстоянието от бл. 514 до бъдещия строеж е има-няма 10 м, видя на място репортер на Lupa.bg. „И без това блоковете тук са нагъсто и всеки шум се чува. Какво ли ще бъде с новата сграда, не ни се мисли”, коментират жители от най-големия софийски квартал.

Изненадващо, но за градежа в градинката столичната кметица Йорданка Фандъкова не надига глас, както направи в края на юни при издаването на разрешително за първа копка на нов блок в р-н „Младост”. Тогава бившата учителка по руски език дори поиска оставката на арх. Стефан Стефанов. Сега  обаче си трае, дали защото не знае за инвестиционните намерения на Пацо Килията, или защото „Младост” не е „Люлин”, питат хората от квартала, които са готови да се вдигнат на протест.