Само в Lupa.bg: Падат обвиненията на жената на Васил Божков?

Хазартният бос ще получи обвинителен акт след месец

Крими
17:30 - 14 Март 2024
5798
Само в Lupa.bg: Падат обвиненията на жената на Васил Божков?

Жената на Васил Божков Елена Динева най-вероятно няма да бъде съдена по т. нар. хазартно дело на мъжа й. Очаква се обвиненията срещу нея да бъдат прекратени, научи Lupa.bg от източници от съдебната система. Това ще се потвърди през април, когато обвинителният акт на олигарха бъде готов, а някои от неговите обвинения и на съпругата му бъдат прекратени.

Според прокуратурата, Елена Динева е била запозната в детайли със сделките на Божков в хазарта. Още при задържането си през 2020 г. тя обаче заяви, че участва в управата на няколко дружества, които нямат нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария. Елена е в управителните съвети на две  фондации - "Тракия" и "Българско изкуство", като за "Българско изкуство" каза, че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.

Срещу Васил Божков има повдигнати 19 обвинения. Най-голямото дело по тях е за неплащане на стотици милиони за данъци. От него обаче още преди години бяха отделени материали и бе образувано и друго разследване – за т.нар. криминална част. По него се разследва престъпна група за убийства, изнудвания, изнасилвания и др. Прокуратурата никога не е съобщавала за какво точно се разследва Божков по това дело.

Има само неофициална информация, че става дума за покушенията срещу неговите бивши конкуренти в хазартния бизнес Йордан Динов, застрелян в центъра на София през 2012 г., и Манол Велев, по когото бе стреляно през 2007 г. След това той изпадна в кома и почина през 2022 г. По това дело Божков е обвиняем като подбудител. Според прокуратурата има данни за подбудителство и към убийствата на още двама души, чиито инициали са А.П. и Б.С.

Припомняме, че при гледането на мерките за неотклонение на част от арестуваните покрай Божков през 2020 г. се говореше за свидетелски показания, които го свързвали с неуспешния атентат срещу Алексей Петров през през 2015 г. За него бе осъден украинецът Роман Логвиненко.