Само в Lupa.bg: Пак отиваме на избори, новата дата е 12 октомври

Президентът не смята, че е добре предизборната кампания да се провежда през отпускарския август

Актуални новини
20:08 - 04 Юли 2024
8054
Само в Lupa.bg: Пак отиваме на избори, новата дата е 12 октомври

България най-вероятно отива към нови, 7-и за поредните 3 години и половина предсрочни парламентарни избори, а президента Румен Радев дори вече дискутира конкретна дата, на която те да се проведат, научи Lupa.bg.

Според наши източници, държавния глава и администрацията му са се спрели на датата 12 октомври като най-подходяща. Другите възможни дата са седмица по-рано - на 6 октомври, или седмица по-късно - на 18 октомври.

По-рано днес Румен Радев заяви пред журналисти, че август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито пък е добре да имаме избори до края на септември.

"Аз вече не само трябва да се съобразявам кога да връчвам мандати, но и да мисля кога може да са едни евентуални предсрочни избори", каза президентът пред репортери, коментирайки какви ще са следващите му стъпки по конституционната процедура след провала на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

След провала на проектокабинета "Желязков" президентът следва да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група - засега това е ДПС. Тя ще има точно 7 дни, за да предложи структура и състав на кабинет. Очаква се държавният глава да обяви датата в следващите дни. Ако и вторият опит се провали, президентът сам ще определи на коя парламентарна група да даде третата и последна папка.

Досега Радев предпочиташе БСП, като през пролетта за първи път избра "Има такъв народ". До момента четири парламентарни групи са поискали третия мандат, като всички те са декларирали желание да направят опит за съставяне на експертно правителство. Това са "Възраждане", "Има такъв народ", БСП и "Величие".

При третия мандат няма 7-дневен срок и предлагането на структура и състав на правителство може да се забави до събирането на мнозинство или опитите за такова.

Ако обаче в 50-ото Народно събрание не се събере мнозинство за експертен кабинет и вторият и третият мандат се вземат и върнат веднага, президентът е длъжен да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок. Преди това, след консултации с партиите, той трябва да посочи служебен министър-председател, който да предложи и служебно правителство. След промените в Конституцията за поста на служебен премиер може да се избира между:

  • Председателя на Народното събрание - Рая Назарян от ГЕРБ;
  • Управителя или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев (ГЕРБ) и Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител Андрей Гюров (ПП-ДБ) е в неплатен отпуск;
  • Председател или зам.-председател на Сметната палата - настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ);
  • Омбудсмана или негов заместник - в момента няма избран омбудсман, а доскорошният заместник на Диана Ковачева - Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет.

Ако процедурата с мандатите приключи до 15 юли, има възможност следващите седми предсрочни парламентарни избори да са още на 15 септември. Сред другите възможни дати за предсрочни избори са 22 септември (23-и обаче е почивен ден заради Деня на независимостта на 22) и 29 септември.

Както се разбра от изявлението на Румен Радев обаче, той предпочита изборите да са през октомври, за да може предизборната кампания да не е през отпускарския месец август. Най-вероятно посочената дата за поредния предсрочен парламентарен вот ще е 12 октомври.