Само в Lupa.bg: Парите за газовата връзка със Сърбия и „Чирен“ се изпариха

У нас
16:25 - 04 Юни 2021
5954
Само в Lupa.bg: Парите за газовата връзка със Сърбия и „Чирен“ се изпариха

Взетите заеми за газовата връзка със Сърбия и разширението на газохранилището „Чирен“ са вече похарчени. 156 млн. лева са платени авансово на саудитската компания „Аркад“, която участва в строежа на „Балкански поток“, обясни пред Lupa.bg експертът по национална сигурност Иво Атанасов.

В същото време "Булгатрансгаз" обяви, че се очаква до дни да бъдат избрани фирмите, които ще проектират газовата връзка със Сърбия. Беше планирано до средата на 2015 година да заработи. Тя трябваше да даде възможност за доставки от 3 милиарда кубически метра газ годишно.

Разширението на газохранилището „Чирен“ се очаква да приключи през 2024 г. Дотогава трябва да завърши строителството на подземни и надземни съоръжения на проекта. Направени са триизмерни полеви сеизмични проучвания, които ще определят окончателния вариант на разширението.

Целта е да може да се нагнетяват по-големи количества природен газ и използваемият обем на хранилището да се увеличи двойно до 1 млрд. куб. м. В момента такъв е техническият му капацитет, но реално могат да се изпомпват при нужда само 500 млн. куб. м.

За да се продължи работата по двата проекта, правителството ще тегли нов заем. Това ще е третият поред кредит, който ще се вземе за тях.

Засега България губи от изграждането на „Балкански поток“. Поддръжката на газопровода излиза на страната ни 131 млн. лв. годишно, а печалбата от него е нищожна - 144 млн. „Допреди започването на „Балкански поток“ задълженията на „Булгартрансгаз“ бяха 4 млн. лева, към днешна дата те са 1 милиард и 152 милиона. До 2035 г. ще бъдем на пълна загуба, а договорът ни с Русия е за 20 г.“, обясни Иво Атанасов.