Само в Lupa.bg: Парламенът тихомълком пусна 5G в България

Политика
15:10 - 10 Юли 2020
22987
Само в Lupa.bg: Парламенът тихомълком пусна 5G в България

Само преди броени дни тихомълком, без много шум и излишни дебати, депутатите в Народното събрание са дали зелена светлина за внедряването на 5G технолигията у нас. Това е станало чрез промените в Закона за устройство на територията, приети на второ четене. 

Законопроектът е бил гласуван между другото, без пленарни разисквания и спор по темата. Единствено Любомир Бонев от регионалната комисия в парламента взел думата, за да постави няколко въпроса.

Според него с настоящото изменение на закона мнозинството дава „ултра бърза писта за 5G”, погазвайки Закона за етажната собственост, Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията.

„За второ четене на законопроекта нямаше официални становища нито на МРРБ, нито на МОСВ, нито на министерството на здравеопазването. Никой не гарантира как ще са спазени максимално допустимите нива на електромагнитни полета”, коментира депутатът пред Lupa.bg.

Бонев заяви, че не е редно изцяло нова изградена технологична мрежа да не подлежи на преценка на ОВОС. „Законът за опазване за околната среда изисква всяко едно инвестиционно намерение, попадащо в обхвата на същия закон, да подлежи на ОВОС”, припомни народният представител.

„Обслужваме няколко оператора или защитаваме интересите на българските граждани, които евентуално ще бъдат подложени на излъчвания?”, риторично попита депутатът от БСП. 

Междувременно на онлайн събитие за бъдещето на 5G технологиите, в което участва и Цветан Цветанов, бившият върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО ген. Джеймс Джоунс заяви, че Европа и САЩ трябва да намерят общ подход по отношение на 5G технологиите. „Съюзниците се нуждаят не просто от 5G, а от сигурен 5G”, каза на свой ред Фатмир Медиу, председател на Центъра за сигурност в югоизточна Европа.