Само в Lupa.bg : Патриотите на косъм да напуснат кабинета

Властта до последно се колебаела дали да арестува Нено Димов, страхувала се да не падне правителството

Политика
13:14 - 15 Януари 2020
7685
Само в Lupa.bg: Патриотите на косъм да напуснат кабинета

Партньорите на ГЕРБ във властта – „Обединени патриоти” - били на крачка да напуснат кабинета, разказаха пред Lupa.bg депутати от управляващата коалиция.

Единственото, което ги спряло, е липсата на гаранция, че кризата ще свали правителството и ще има нови избори. Хората на Каракачанов и Валери Симеонов щели да напуснат, ако са сигурни, че ще има нов вот. В противен случай само щели да си отрежат клона, на който седят, защото мястото им веднага ще бъде заето от други. Патриотите били наясно, че ако те напуснат кабинета, на тяхното място ще се настанят Веселин Марешки и "Воля". Освен това народните представители от „Атака” също щели да подкрепят ГЕРБ в пленарна зала в решителния момент.

Lupa.bg научи, че самите управляващи от ГЕРБ и службите до последно се колебаели дали да арестуват екоминистъра Нено Димов или не. Те се страхували от същите последствия – че след този краен акт властта може да падне.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който от началото на скандала с Нено Димов се беше скрил от медиите, на коалиционния съвет при Борисов вчера най-яростно държал сметка за показния арест на Димов и целия шум около него. „Валери един час викаше насреща – как може така, защо по тоя начин?!”, разказаха депутати от патриотите. Отговорът бил:

„При 8 сменени министри от ГЕРБ, трябваше и един от патриотите да падне”.

„Обединени патриоти” били още по-възмутени и заради факта, че още преди месец Нено Димов бил готов да подаде оставка и да напусне правителството. Никой обаче не поискал това от него. „Просто си търсеха виновник и го намериха”, беше констатацията на депутатите.