Само в Lupa.bg: Пазарлъци с Москва да смени Златев?

Общество
13:20 - 25 Май 2020
8804
Само в Lupa.bg: Пазарлъци с Москва да смени Златев?

"Създаването на държавни бензиностанции цели да елиминира като личност Валентин Златев. Сега ще почнат да се пазарят с руснаците и "Лукойл" и нищо чудно да го махнат". Това прогнозира пред Lupa.bg топ енергетик, запознат с темата в дълбочина. 

Вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов едносмислено предупреди пред БНР, че „след Васил Божков идва времето на Валентин Златев“. „Факт е, че има първи удар, втори удар - очаквайте и трети удар", каза още той.

Ситуацията със Златев обаче била малко по-сложна, отколкото тази при хазартния бос. 

„Не виждам обаче с какво точно ще го ударят, защото бизнесът му е много дълбоко скрит – не е като на Васил Божков. Тя фирмата („Лукойл“) не е на Златев - той я управлява“, коментира експертът. 

Според него именно по тази причина държавата ще се опита агресивно да конкурира Златев и по този начин тотално да го отстрани от бизнеса с горива и пазара въобще. 

„Ако искат да направят данъчни складове, за да улеснят вноса – първо трябва да направят така, че да няма контрабанда и нелегален внос на горива“, подчерта още енергетикът. 

Той обърна внимание и на това, че в България има около 3500 бензиностанции плюс още 3000 малки ведомствени бензиностанции, което общо прави над 6000. „Една компания като Shell например по целия свят няма толкова бензиностанции“, лаконичен беше коментарът.