Само в Lupa.bg: Печатат по мазета в "Люлин" и "Надежда" фалшиви столевки

Ментетата все по-близки до оргинала

Новини
13:40 - 17 Септември 2024
2395
Само в Lupa.bg: Печатат по мазета в "Люлин" и "Надежда" фалшиви столевки

Криминалисти са на път да се справят с фалшивите банкноти, след като миналата седмица достигнали до информация къде точно се печатат те, както и кои са групите, които се занимават с тази дейност. Според информация, с която Lupa.bg разполага, столевките менте се печатат най-вече в столичните квартали "Люлин' и "Надежда". 

Поне две са организираните групи, които се занимават с тази дейност, като все още не е доказана свързаност между тях. Банкнотите се печатили предимно в мазета, сочи оперативната информация. 

Броят на регистрираните и задържаните неистински банкноти през второто тримесечие на годината е 397. През първото тримесечие на годината фалшивите банкнотни са били 225, показват данните от статистика на банкнотите и монетите в обращение на Българската народна банка (БНБ).

Най-много неистински банкноти са с номинал от 100 лева - 230 през второто тримесечие на годината. За сравнение през първите три месеца на 2024 г. те са били общо 50. 

Задържаните фалшиви банкноти от по 20 лева са 74, като броят им в сравнение с първото тримесечие намалява, като тогава са били 83. 

Неистинските банкноти, които са установени през второто тримесечие от по 10 лева са били 10, а през първото броят им е бил 14. 

През второто тримесечие на годината са засечени 22 фалшиви монети, а броят им през първото е бил 33. 

Осем от неистинските монети са били с номинал два лева, четири с номинал един лев и 10 със стойност 50 стотинки.