Само в Lupa.bg: Петима мерят мускули с Корнелия за лидер на БСП

Най-големи шансове да наследят Нинова имали Кристиан Вигенин и Борислав Гуцанов

Политика
14:30 - 04 Декември 2023
6601
Само в Lupa.bg: Петима мерят мускули с Корнелия за лидер на БСП

Поне петима социалисти кроят планове да продължат политическата си кариера като лидери на БСП, разкриха пред Lupa.bg от „Позитано” 20. Най-големи шансове в тази група обаче имали зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин и депутатът Борислав Гуцанов.

Според правилата на досега действащия устав председателят на БСП трябва да се избере чрез пряк избор от членовете на цялата партия през есента на следващата година. Междувременно през пролетта предстои свикването на редовен отчетно-изборен конгрес. Отсега обаче е ясно, че пет-шест човека вече се подготвят за надпреварата.

„Поне няколко души загряват на тъч линията. Един от тях е Борислав Гуцанов, който като организационен секретар обикаля структурите на БСП по страната и си постила почвата за новата роля, в която иска да влезе. Той със сигурност има амбиции да смени Корнелия Нинова на поста”,

обясни пред Lupa.bg негов колега в парламента. Най-големи шансове обаче имал Кристиан Вигенин, когото можела да посочи като наследник и самата Корнелия Нинова.

Освен това Вигенин открай време има славата на умерен и дипломатичен политик. „Той може да върне диалога в БСП, може да върне доверието в партията”, коментираха социалисти.

След последните местни избори у лидера на софийската организация на БСП Иван Таков също се събудили амбиции да поведе партията. Той обаче имал един сериозен проблем – разпознаваем е само в София, а в страната не се радвал на популярност сред социалистите. Освен това пренебрегвал факта, че на местните избори кандидатът на БСП Ваня Григорова получи добър резултат, но листата на БСП – не.

Крум Зарков бил другият, който не изключвал възможността да се върне на водеща позиция в БСП. Той дълго време беше фаворит на Корнелия Нинова, но според масата социалисти изгубил шансове да стане председател на столетницата, след като напусна Националния съвет на партията.

„Отиде съветник при Румен Радев и много трудно ще се върне в голямата игра. Част от партийната маса му се ядоса, че постъпи така, въпреки че хората го харесваха”, припомниха от "Позитано" 20. 

Всички кандидати обаче имали едно наум по отношения на Корнелия Нинова, която със сигурност щяла да се опита да остане на поста за трети мандат. Както Lupa.bg писа, соцлидерката щяла да се позове на особено тълкуване на устава, което да постанови, че настоящият й мандат е първи подред от влизането в сила на новия устав.

„Ако все пак тя се реши да отлети за Брюксел като евродепутат, тогава можа да посочи за лидер на БСП своя пионка – Георги Свиленски. Той й е най-верен и ще се съгласи, ако го накара”,

разкри червен депутат.