Само в Lupa.bg: Пируетът на Слави дава картбланш на Бойко за мощен ответен удар

Политика
10:06 - 11 Август 2021
10578
Само в Lupa.bg: Пируетът на Слави дава картбланш на Бойко за мощен ответен удар

Пируетът на лидера на ИТН Слави Трифонов "ето кабинет" - "няма кабинет", начело с посочения от него проектопремиер Пламен Николов, може да вкара страната не само в изборна спирала, но и да опорочи чрез дела към Конституционния съд реализирането и на третия проучвателен мандат, който президентът Румен Радев да връчи след броени дни, разкриха анализатори пред Lupa.bg. 

По наша информация депутатите на Бойко Борисов вече се канят да внесат необходимите подписи, за да искат тълкувания от върховните съдии по казуса с оттеглянето на Николов и липсата на гласуване по точката за кабинет в пленарната зала.

Причината за това е, че държавният глава вече е внесъл указът, с който предлага на НС да извърши въпросния вот. Формално по основния закон, това трябваше да се случи, но орландовската звезда на Трифонов реши в последния момент да внесе писмо и до законотворците, и до президента с отказ чрез лични мотиви от въпросния премиерски пост.

Това е абсолютен прецедент в историята на страната и правните норми не дават ясен отговор как трябва да се процедира при такъв сценарии. Според гербери това е опорочаване на целия първи проучвателен мандат. 

Така не е изключено, в случай, че се стигне до опит за реализиране на третия и до гласуването му в зала, депутатите на Бойко Борисов да го оспорят пак в Конституционния съд на база провалената първа процедура. И БСП, и ИБГНИ вече дадоха заявка, че озове ли се той в техните ръце, смятат да предложат (с корекции - б.р.) служебното правителство да стане редовно.

"ИТН развързаха ръцете на Борисов да бламира такъв сценарий още в зародиш и да парира варианта служебните министри да останат на постовете си до следващите парламентарни избори", обясни депутат от ГЕРБ пред медията ни. 

Междувременно справка на Lupa.bg в онлайн деловодството на Народното събрание не откри писмото, което Пламен Николов трябва да е завел още вчера с отказа си да бъде номиниран за министър-председател. Любопитната подробност е, че парламентарните служители чинно са завели всички други проекторешения и бъдещи закони и поправки на досегашни до края на работния им ден, т.е. не се касае за пропуск на администрацията. В НС вече питат: "Къде е писмото на Николов и мотивите му".