Само в Lupa.bg: Планът "Нинова"

Председателят на БСП се бетонира с изчегъртан от партийни врагове конгрес

Новини
11:00 - 16 Ноември 2019
6335
Само в Lupa.bg: Планът "Нинова"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е готов план за бетонирането си за следващ мандат с удобен и изчегъртан от всички партийни врагове нов състав на конгреса и с "подходящ" Национален съвет, разкриха пред Lupa.bg висши социалисти, запознати с намеренията на Дукса.

Утре за Столетницата предстои тежък пленум с анализ на изминалите избори. В петък в централата на "Позитано" 20 бе внесе доклад от 50 опозиционери, членове на Националния съвет, с алтернативен прочит на резултатите от вота, от който думата "победа" и тълкуванието за разширяване на влиянието на БСП напълно отстъстват.

Според запознати с намеренията на Нинова, в неделя докладчикът за официалния анализ на вота Кирил Добрев ще излезе с констатация за подобрено състояние на партията и ще обяви начало на пълния цикъл отчети и избори още от декември.

По традиция и по устав този процес започва обикновено през февруари и приключва с избор на нов състав на конгреса през май, когато се поставя и лидерският въпрос. Нинова обаче е решила да го стартира около 3 месеца по-рано, за да започне "навреме" прочистването на неприятелите си в общопартийните организации.

"През декември и януари, когато членовете са едновременно опиянени от новогодишните празненства, и са уморени от 2 национални избори, е много по-лесно да се правят манипулации в местните номинации за излъчване на новите делегати", коментират и на "Позитано", и извън централата.

Целта е настоящият състав на 49-я конгрес да се изчегърта от опозиционерите и да бъдат излъчени нови делегати - сподвижници на Нинова. 

Там, където е възможно, тя щяла да замени шефовете на общинските и областните съвети с подходящи нови лидери "по свой образ и подобие". Аргументите били ясни - в някои структури ще бъде използван мотивът за смяна след 2 мандата управление, а при други ще се наложи "прочистване" заради лоши изборни резултати.

След този процес през февруари и март е предвиден и прекият избор на нов лидер на БСП, но тъй като прочистването в структурите вече ще е факт, право да пуснат бюлетина щели да имат само "удобните" за Нинова. Така целта е през май на чисто новия конгрес тя да бъде обявена за категоричен победител. "Ще встъпи в новия си мандат цялата в бяло, избрана пряко, с чисто нов конгрес, който ще й гарантира един изцяло подходящ нов Национален съвет без обструкции за решенията й", тълкуват запознати с плана "Нинова" висши апаратчици. И напомнят, че цялата членска маса в момента се държи пряко от дясната ръка на лидерката - Кирил Добрев, който е известен с организационните си умения и често в самата БСП е сравняван с Цветан Цветанов (бившият зам.-председател на ГЕРБ).