Само в Lupa.bg: По морето: Цацата удари 8 лева, а сафридът 14 лева за порция

Актуални новини
16:41 - 02 Август 2021
5123
Само в Lupa.bg: По морето: Цацата удари 8 лева, а сафридът 14 лева за порция

Дойде най-отпускарският месец и българските курорти се напълниха с много туристи. Вечер заведенията по курортите също се пълнят, като най-предпочитаните ястия според сервитьори са рибите и морската храна. Цените на рибите обаче тази година са по-скъпи от миналата, установи проверка на Lupa.bg.

В зависимост от курорта и заведението порция цаца стига до 8 лева, а сафридът - до 14 лв. Миналата година по това време цацата вървеше масово по 6 лева, а сафридът варираше между 7-10 лева. Средно един скромен обяд от сафрид, пържени картофки и бира излиза около 23-25 лева на човек. Като прибавим цената на шезлонг и чадър от 8 лева, то минимума разход на ден минава 40 лева. Ако си позволите по-обилен обяд, напитки през деня и десерти, то цената може да мине 80 лева за ден.

Другите видове риби също са поскъпнали. Порция от 250 гр лефер върви около 30 лева, чернокопът средно е 15-16 лева, същата е цената и на лаврака и ципурата. Порция калмари върви по 14-15 лева.

Рибената чорба на повечето места е около 5-6 лева.

Тази година рибарите споделят, че има богат улов на ватос. Цената на килограм на пристанището е 10 лева. А порция 250 гр. от рибата в заведенията стига до 16 лева.

Сафридът по борсите върви средно 8 лева за килограм. 250 грама от рибата излиза 2 лева, а в ресторантите продават порция такъв грамаж за 14 лева, което означава, че рибата поскъпва над 6 пъти от борсата до масата в заведението.