Само в Lupa.bg: Почитаме Левски на грешна дата по решение на ЦК на БКП

Любопитно
14:00 - 19 Февруари 2020
6327
Само в Lupa.bg: Почитаме Левски на грешна дата по решение на ЦК на БКП

„Днес честваме 147 години от обесването на Васил Левски” – с тази фраза започват днес масово вчера новинарските емисии на големите ни електронни медии, в това число и на Нова и БиТиВи. Историята обаче е категорична – Апостолът е екзекутиран на 18-и, а не на 19-и февруари, а объркването, което сякаш никога няма да престане, е предизвикано от елементарно непознаване на календара.

Досадният гаф, който година след година хвърля в размисъл подрастващите, идва от неправилното преизчисляване на датите при преминаването от Юлианския към Григорианския  календар през 1916-а година. Тогава се приема поправка от 13 дни между стария и новия стил. За събития, случили се преди 1 март 1900-ата година обаче, корекцията е само 12 дни. Васил Иванов Кунчев е обесен на 6 февруари 1873-а година, което според  Григорианския календар означава 18 февруари.

За сравнение, рождената дата на Апостола правилно се чества на 18 юли (6 юли стар стил). По същия метод изчисляваме и избухването на Априлското въстание на 2 май (20 април стар стил). Недоразумението с екзекуцията на националния ни герой обаче остава, въпреки многобройните проведени по въпроса научни конференции.

Историкът от Великотърновския университет доц. Петко Петков е автор на най-интересната теория за произхода на грешката. „Причината за това е, че в началото на 50-те години датата 18 февруари се паднала в неделя. Тогава официозът на БКП „Работническо дело” излязъл в броя си от понеделник със статия, написана от мастит историк „На днешния ден увисва на бесилото...”.

За да запазят честта на учения, от ЦК решили да изместят празненствата с ден по-късно.