Само в Lupa.bg: Полк. Арлин Антонов разбули 25-годишна тайна на СДС

Да се чества 22 септември не е синя идея, а моя, разкри бившият шеф на НСС

У нас
17:47 - 20 Септември 2023
11903
Само в Lupa.bg: Полк. Арлин Антонов разбули 25-годишна тайна на СДС

Преди 25 години бившият шеф на Национална служба за сигурност полк. Арлин Антонов внася в Народното събрание предложение 22 септември да бъде обявен за Ден на независимостта от Турция. Месеци по-късно идеята му е присвоена от СДС.

На 9 септември 1998 г. Народното събрание прие 22 септември да бъде обявен за национален празник по случай пълната политическа независимост от Турция. Предложението внесох на 14 май 1998 г., разказа пред Lupa.bg инициаторът на създаването на празника Арлин Антонов. Той уточнява, че идеята не била само негова, но и на актьора Мариус Донкин и журналиста Георги Тахов.

 „След като внесох предложението, го изтеглих. Исках да се уверя, че депутатите от ДПС няма да възроптаят тайно. Обадих се на Ахмед Доган и го попитах дали ще ме подкрепи. Той веднага се съгласи. Местан и Касим Дал и други народни представители от Движението ме подкрепиха. Тогава го внесох от мое име с 11-12 колеги, сред които са Александър Каракачанов, Димитър Луджев, Венцислав Димитров”, спомня си Антонов.

През цялата лятна сесия моето предложение не влезе в пленарна зала. Приехме го чак на 9 септември, но с пълно мнозинство. След мен обаче СДС внесли същото предложение. На другия ден във в. „Труд” Тошо Тошев на първа страница беше написал колко СДС било далновидно, тъй като внесло много важен закон, с който вдигат самочувствието на българина. Не се стърпях, обадих се на Тошо и му казах: „Не ти ли е неудобно?!” На следващия ден с дребни букви той добави името ми и на моите колеги като съавтори на идеята за националния празник”, каза още Арлин Антонов.

Името му се свързва с мащабната акция в ромската махала в Пазарджик през 1992 г , при която бяха освободени 70 млади жени, системно изнасилвани от местните цигани.  

На 28 юни 1992 година като директор на РДВР в Пазарджик  ръководи операция срещу цигани. Само за месец в ромското гето са регистрирани 7 изнасилвания и 8 убийства.

Около 1 час след полунощ на 29 юни Арлин Антонов получава сигнал, че в гетото е отвлечено младо семейство – на около 22 – 23 години. Мъжът е пребит с железни тръби, а жената е отвлечена в една от къщите. Шефът на РПУ-то веднага отива в управлението и започва подготовка на операцията. Само за минути по тревога е вдигнат целия наличен състав на дирекцията. Мобилизирани са всички курсанти в сержантското училище. В 6 часа сутринта квартал „Изток“ осъмва блокиран. Започва жесток тараш – къща по къща, барака по барака. Ченгетата вадят и трупат огромни количества крадени вещи, наркотици, оръжие…

„Заварихме в циганските къщи на махала „Токайто“ над 70 български момичета между 13 и 16 години, вързани за леглата, които са били „обучавани“ за проститутки. Под „обучавани“ разбирайте – по цял ден им се изреждат от махалата и това се филмира. Заплашват ги, че ще убият родителите им, че имат хора в полицията и гъкнат ли, ще стане много лошо“, спомня си Арлин Антонов.

„Хващам една циганка за яката и я питам какво прави това бяло момиче тук, тя не е твоя дъщеря! А тя: „Мойто мъж дал 1000 марки, курва ша работи за нас…!“ Как да не съм бесен от наглост и своеволия?! Намерихме и отвлечената жена. 73 циганина се изредили над нея през нощта – тя абортирала, била бременна в третия месец, припадала, а ония изроди продължавали да се гаврят с нея… Издирихме ги за час и наредих да бъдат светкавично арестувани.Делата се проточиха повече от година. По-късно разбрах, че в затвора са тикнати само 4-5 от тях и то за по 5-6 години, а жената не можаха да спасят. От преживяния ужас и разкъсванията тя почина дни по-късно“, допълва Антонов.

Броени часове след операцията той получава обаждане от Главния секретар на МВР Богомил Бонев. „Антонов, поздравявам те! И довечера гледай непременно новините!“. От вечерната емисия Антонов научава, че по предложение на правителството на Филип Димитров е назначен за шеф на Националната служба за сигурност.