Само в Lupa.bg: Повдигат обвинение на Порожанов?

Крими
18:09 - 03 Май 2019
5839
Само в Lupa.bg: Повдигат обвинение на Порожанов?

Министърът на земеделието Румен Порожанов ще се сдобие с обвинение за безстопанственост заради поредния имотен скандал във властта – къщите за гости, финансирани от Държавен фонд „Земеделие”. Това твърди пред Lupa.bg източник от земеделското министерство. Фондът разпределя между 1,5 и 2,5 млрд. лв. годишно под формата на субсидии, без да се броят грантовете.

Новината се носи из коридорите на министерството от няколко дни, алармира нашият източник, запознат с драмата. Порожанов бе начело на фонда общо пет години по времето на първото и второто правителство на Бойко Борисов и е разписвал отпускането на средства за строеж на вилите за гости. Според държавното обвинение директорът не е упражнил достатъчно здрав контрол върху отпусканите суми.

Гафът с къщите, които се оказаха къщи за тъщи, свекъри, снахи и други роднини на овластени лица, познат вече като „Вилагейт“, се стовари на главата на настоящия земеделски министър, след като оказа, че синът му - Антоан Порожанов, е сред одиторите на ДФ „Земеделие”.

Информацията ни гласи, че прокуратурата ще обвини официално бившия шеф на фонда още в началото на другата седмица. Заедно с него прокуратурата ще подпука и двама настоящи служители на ДФ „Земеделие”.

Засега е ясно, че единият е Янаки Червеняков, началник на сектор във фонда, който при предишния скандал с къщите за гости през 2016-а бе уволнен от институцията. Повод бе разследване на ДАНС, което установи, че Червеняков одобрил проект за къща за гости на своята тъща Цеца Кръстева в с. Лиляново край Сандански.

Янаки Червеняков, сниман пред автомобила си "Ауди"

Въпреки скандала в края на 2017 г. Червеняков е върнат като главен експерт във фонда след решение на Върховния административен съд. Оттогава бил предимно в неплатен отпуск. Заради текущата проверка на прокуратурата без отговор останаха въпросите проверявана ли е къщата на тъщата му и налагани ли са някакви санкции заради конфликта на интереси. Според източници на Би Ти Ви обаче Червеняков често ходел на работа, въпреки твърденията, че бил в отпуск.