Само в Lupa.bg: Пожарникарите влизат в огъня с калпаво облекло

Общество
11:15 - 30 Юли 2019
6832
Само в Lupa.bg: Пожарникарите влизат в огъня с калпаво облекло

Лятото е в разгара си и горските пожари няма да ни подминат. Огнеборците пак ще се потушават пламъците с облекло с изтекъл срок на годност, заяви пред Lupa.bg Венцислав Станков, президент на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите.

 „4800 са екипите за гасене на полски и горски пожари. Голяма част от тях са с изтекъл срок на годност. На друга част всеки момент ще изтече. 3500 пък са комплектите за битовите инциденти. Оттях 697 са годни за ползване”, обясни шефът на синдиката на огнеборците.

По думите му, пари за нови облекла има, но те се използват за друго. „Средствата се отпускат на Дирекцията „Управление на собствеността и социалните дейности”. Тя обаче не ги дава на пожарникарите, оправдавайки се с пропуски в подзаконовите нормативни актове. Вътрешният министър Младен Маринов разбира положението ни и в началото на годината обеща, че ще направи всичко възможно да ни помогне. Все още обаче нищо не е направено”, допълни Венцислав Станков.
 

Според него тепърва ще има горски пожари. През август температурите са високи и избуялата заради дъждовете растителност лесно ще гори.