Само в Lupa.bg: Пръстите на Слави издадоха множествената му склероза

Политика
14:50 - 02 Август 2021
39994
Само в Lupa.bg: Пръстите на Слави издадоха множествената му склероза

Непрекъснато треперещите пръсти на лидера на Има такъв народ Слави Трифонов при снимките на блиц "интервюто", взето от заместника му и дясна ръка Тошко Йорданов по актуалните политически теми в неделя, разкрива напреднала фаза на множествената склероза, за която от години се твърди, че Дългия се бори с всевъзможни медикаменти, разкри водещ невролог пред Lupa.bg. 

Въпреки че първо впечатление направи назалният спрей на шкафа до дивана на шоумена, всъщност големият въпрос е защо Слави демонстрира тикове с ръцете си, при това в остра фаза, които операторът зад камерата не пожела да скри, а по-късно монтажистите да изрежат. 

Нервното разстройство е пряко свързано с т.нар. Синдром на неспокойните крака - особено често срещан при бели мъже на средна възраст, който обаче също има своята етиология. Честотата на синдрома и неговите проявления е 4 пъти по-висока при пациенти с множествена склероза, обясни столичният медик пред медията ни. Според него при такова бурно проявление на тиковете наяве, а не на сън, означава, че Трифонов в момента не се намира в ремисия. 

Припомняме, че миналата седмица той се озова в Спешното отделение на частна софийска болница за преглед след прекарания ковид. По наша информация обаче той всъщност е имал нов епизод на основното си заболяване, който го е накарал да потърси медицинска помощ без отлагане.

При множествената склероза тиковете на ръцете и спазмите в краката са неконтролируеми и спонтанни. Те причиняват мускулни съкращения и "вдървяване" на крайниците, дори при движение и се проявяват и денем, и нощен, за разлика от обикновения Синдром на неспокойните крака, който се демонстрира само по време на сън, обясни още неврологът. А когато краката с в покой, пациентът изпитва нужда, несъзнателно, да движи пръстите на ръцете си.