Само в Lupa.bg: Прецакват десетки дози с ваксини заради неграмотност

Общество
12:50 - 24 Февруари 2021
7414
Само в Lupa.bg: Прецакват десетки дози с ваксини заради неграмотност

Телевизионен репортаж за ваксинирането в Бургас разкри неволно бракуването на десетки дози от векторния препарат на Оксфорд и възмути гилдията на общопрактикуващите лекари, видя репортер на Lupa.bg. 

Оказва се, че в медицински център, разкрит като един от над 350 пункта за имунизиране в страната, са взели необяснимото за джипитата решение да съхраняват флаконите в камера, а не в обикновен хладилник, каквито са предписанията на производителя. Тази ваксина, за разлика от иРНК дозите, не се нуждае от минусови температури, за да бъде запазена, а напротив - трябва да се държи между 2 и 8 градуса над нулата. 

Чутовният гаф накара лекари да се усъмнят в качеството на медицинската услуга, предлагана в част от тези пунктове. И напомнят, че общопрактикуващите медици са натоварени с ваксинационните процеси в страната от десетилетия и тъкмо те са наясно как се борави с флакони, дози, игли. Според един от възмутените доктори дозите, показани на екрана в началото на седмицата, категорично трябва да бъдат изхвърлени, а не да се поставят на пациенти. Твърде вероятно е те да са компрометирани заради принудителното им замразяване. Въпросното съхранение, показано от Нова телевизия, е в 1-о ДКЦ в Бургас, водено от д-р Калина Ишкиева. Справка на Lupa.bg разкри, че тя е специалист по нервни болести. 

Джипитата съветват пациентите да се доверяват на тях предвид богатата им биография с всякакви видове ваксини, включително и при приложение у възрастни.