Само в Lupa.bg: Преследват българи в Скопие заради постове в социалните мрежи

Нашата общност в Северна Македония очаква реакция от родните ни власти

Балкани
16:36 - 13 Декември 2022
4769
Само в Lupa.bg: Преследват българи в Скопие заради постове в социалните мрежи

Председателят на българския културен клуб „Иван Михайлов” в Битоля Люпчо Георгиевски е с повдигнато обвинение за расизъм и ксенофобски прояви заради името на Иван Михайлов - човекът, който винаги е работил за равноправието на всички етнически общности в днешна Северна Македония. Така че Георгиевски не може да бъде обвиняван в расизъм и ксенофобия.

Старата югославска практика крадецът изпреварващо да крещи „дръжте крадеца“ е отдавна практикуван метод в пропагандата срещу България, но у нас явно не са направени съответните изводи. Това заяви пред Lupa.bg историкът от БАН и ЮЗУ "Неофит Рилски" доц. д-р Спас Ташев.

„Срещу Ламбе Алабаковски, който запали българския културен дом в Битоля, няма обвинение, срещу тези, които хвърляха камъни или стрелбата с пистолет срещу друг културен център в Охрид също няма обвинения. Политиците в Скопие продължават да бъдат изпълнени с омраза към членовете на тези български клубове. Така че, ако има подстрекател на омраза, то това е северномакедонското правителство с неговата политика на консервиране на държавната си доктрина от 1945 г. С това си поведение то е истинският пропагандатор на ксенофобията и омразата”, смята историкът.

По думите му много хора в Северна Македония ги е страх да кажат какво мислят за Иван Михайлов. Това показва какво е нивото на демокрацията в държавата. Българската общност край Вардар ври и кипи от напрежение и очаква реакция и конкретна защита от официалните български власти, а не пожелания. Нашите държавни институции в момента обаче не предприемат необходимото за защита на българския национален интерес, очаквайки като вцепенени дали ще се сформира ново правителство и каква би било отношението му към Скопие.

„Липсват ясно формулирани стратегически цели, а поради това няма и управленска приемственост. Не може при всяка смяна на властта ние да се чудим дали ще има промяна в политиката. Трябва да има национални приоритети, които да се отстояват без значение кое правителство ще ни управлява. В сегашната ситуация полезен ход би бил българските евродепутати от всички партии спешно да се обединят в обща позиция и с нея да защитят преследваните българи в Северна Македония. Мисля, че и български адвокати с международен опит в защитата на правата на човека трябва да започнат подготовката за съдебната защита на членовете на българските сдружения. В момента има и други хора, например във Велес, които са преследвани заради това, че са се осмелили да се отбраняват от нападения, вдъхновени от антибългарски мотиви”, обясни доц. д-р Спас Ташев.

Част от обвиненията срещу Люпчо Георгиевски са на базата на негови постове в социалните мрежи. „Излиза, че всеки българин, който се опита да изрази в общественото пространство позиция, която е различна от тази на официалната македонистка доктрина, рискува да попадне под ударите на съдебно преследване. Няма друга държава в Европа, в която свободата на изразяване да е задушена по такъв брутален начин”, каза още ученият.

Люпчо Георгиевски трябва да се яви като обвиняем по образуваното му дело на 16-ти този месец в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември. Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години и половина, развиваше официална дейност и на никой не пречеше, но след официалното откриване на неговия офис през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след това входната му врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен, а от някои формации сочен и като герой.

„В модерна Европа обаче се преследват подпалвачите, защото те са носители на истинската ксенофобия. На тях, а не на преследваните, мястото е на подсъдимата скамейка“, смята доц. д-р Спас Ташев.