Само в Lupa.bg: Пробите от атентата срещу Гешев са изнесени от страната?

Чужда лаборатория изследва материалите от покушението

Крими
18:00 - 01 Юни 2023
4811
Само в Lupa.bg: Пробите от атентата срещу Гешев са изнесени от страната?

Пробите от атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не се изследват нито от Националния институт по криминалистика, нито от частни лаборатории, научи Lupa.bg от отлично осведомени източници.  Останките от взрива и свързаните с покушението материали са занесени в чужбина. В коя държава се намират обаче се пази в дълбока тайна.

Лабораториите, с които страната ни работи, са в Австрия, Германия, САЩ и Израел. Логично е пробите да бъдат изпратени в Израел, тъй като там имат опит в установяване на извършителите на атентати. Именно за това пробите от взрива в Сарафово през 2012 г. се изследваха там.

Къде да се занесат материалите от престъплението решават следователи или прокурори. В конкретния случай с Иван Гешев най-вероятно негов колега е избрал лабораторията в чужбина. Това се предполага заради разрива на главния прокурор с шефа на Националното следствие Борислав Сарафов. Скандалът между двамата се разрази след посещението на израелски експерт на мястото на атентата на 1 май.

Борислав Сарафов потърси отговорност от своя заместник Ясен Тодоров за огледа на специалиста и впоследствие поиска от ВСС да го освободи от длъжност.

След това Сарафов поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Гешев и да бъде отстранен. Той  подаде сигнал в Софийската градска прокуратурата (СГП), в който се твърди, че главният прокурор е извършил три престъпления. В сигнала се съдържат твърдения за евентуално извършени от Гешев престъпление срещу правосъдието, длъжностно престъпление и незаконен запис на член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

След атентата Гешев скри семейството си в чужбина и увеличи охраната си. Източник на Lupa.bg e забелязал на 24 май главния прокурор в ресторант „Хасиенда” в столичния квартал „Красно село”, където е бил охраняван от близо 40 гардове.

По време на свое изслушване във ВСС обвинител №1 разкри, че през последните 3 години почти не е ходил на ресторант от съображения за сигурност.  Вероятно на 24 май е бил на абитуриентски бал или на празник на свои близки приятели или роднини.