Само в Lupa.bg: Прокуратурата погна синдикалист №1 на затворите

Ще бъде ли наказан Ясен Тодоров за нарушаване на Етичния кодекс на ГД „Охрана?

Общество
17:30 - 02 Октомври 2023
11161
Само в Lupa.bg: Прокуратурата погна синдикалист №1 на затворите

Председателят на Синдиката на служителите на затворите в България Ясен Тодоров е бил разследван от Районна прокуратура- София. Причината е нарушаване на Етичния кодекс на Главна дирекция „Охрана”, чийто служител е той.

Гражданин е пуснал сигнал до прокуратурата затова, че е бил сниман от Ясен Тодоров, докато паркира в района на Сметната палата. Снимките и видеото, които синдикалистът е направил, били пуснати в социалната мрежа, а оттам били взети и излъчени по БНТ. С това той е нарушил Етичния кодекс на Главна дирекция „Охрана”. Със случая е запознато и Министерство на правосъдието, но не е започнало проверка заради разследването на прокуратурата.

Към Инспектората по чл. 46 от Закона за администрацията бе насочено заявление за достъп до обществена информация (рег. № 95-00-88/18.05.2023 г.). При запознаване със заявлението се установи, че заявителят изрично е посочил, че е сезирана Районна прокуратура – гр. София за случая. В тази връзка, от страна на Инспектората по чл. 46 от ЗА не е извършвана проверка, спазвайки принципа на чл. 130, ал. 2 от Административнопроцесуалния кодекс, съгласно който „Никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда.“, обясниха от Министерство на правосъдието пред Lupa.bg.

Колеги на Ясен Тодоров твърдят, че той не само няма да бъде наказан заради поведението си, но и ще бъде повишен в служба. В момента той е инспектор, но след 3 години се очаква да стане главен инспектор. „Мястото се пази за него, никой друг няма да назначават, докато не направи стажа, необходим за позицията”, твърдят колегите на Тодоров.

В същото време неговият заместник Радослав Мартинчев вече е шеф в ГД „Охрана” в Перник. Според източници от Министерство на правосъдието повишението е уредено. За услугата той ще бъде длъжен да си затваря очите за нередности в дирекцията, допускат нашите информатори.

"Със заповед на министъра на правосъдието от 12.07.2023 г. е обявен конкурс за 1 вакантна длъжност - за преминаване от младши изпълнителска в изпълнителска длъжност „Инспектор I-V степен – охрана на сгради“ в ОЗ „Охрана-Перник“ . В конкурсната процедура са участвали трима кандидати, като след преминаване на всички конкурсни етапи, длъжността е спечелена от младши инспектор Радослав Мартинчев", обясниха пред медията ни от правосъдното министерство.

В петък Ясен Тодоров ще протестира заради отстранения си колега Емил Велков. Той бе махнат заради стачка през работно време през май. Граждани се оплакваха тогава, че той блокира движението заради протеста си срещу въвеждането на 12-часови смени и им създава редица неудобства.