Само в Lupa.bg: Проверки побъркаха летището, плащат извънредния труд през... януари

Цялата истерия е заради допускането на България в Шенген

Новини
19:15 - 14 Октомври 2022
8306
Само в Lupa.bg: Проверки побъркаха летището, плащат извънредния труд през... януари

Последната седмица бе изключително тежка за служителите на летище "София", след като представители на Европейската комисия извършили редица проверки, научи Lupa.bg. В инспекцията, свързана с влизането на България в Шенген, която участвали десетки проверяващи от чужбина, не минала без сътресения, но в крайна сметка всичко завършило като в приказките - с хубав край.

Резултатът на този етап е положителен, но в крайна сметка се очакват крайните заключения, които ще бъдат готови съвсем скоро.

Различните отдели били подложени на разпити по процедурите, касаещи сигурността на въздушния ни транспорт, обслужването на полетите от трети страни, както и за самата сигурност. И това в продължение на седмица, която била много натоварена, а шефовете на различните звена били "под па̀ра" и дори работили повече от подчинените си, за да мине всичко гладко и без сътресения.

В някои отдели служителите били приканвани да дават извънреден труд - разбира се, по желание, тъй като недостигът на персонал на летището е голям, но на този етап няма нови назначения, а тези, които искат да напускат работа, били улеснявани със светкавично обработване на документите от администрацията.

В крайна сметка се оказало, че който бил съгласен да дава извънреден труд, ще получи допълнителните възнаграждения... през януари!

За да бъде допусната България в Шенген сигурността на летището и въздушния ни транспорт трябва да отговаря на определени критерии, които трябва да бъдат покрити от наша страна - нещо, което на този етап е доста по-различно. Докладът на базата на проверката ще бъде обсъден на експертно ниво на 26 октомври, а се очаква в началото на декември да има и евентуално решение за присъединяването ни към Шенген.