Само в Lupa.bg: "Илийката", шефът на новините на Нова, изведен с охрана от телевизията

Илия Дафов се разплакал при уволнението си, временно ще управляват заместниците му

Ексклузивно
19:29 - 22 Февруари 2024
32637
Само в Lupa.bg: "Илийката", шефът на новините на Нова, изведен с охрана от телевизията

Илия Дафов вече официално не е шеф на новините и актуалните предавания в "Нова Броудкастинг груп", както Lupa.bg единствен извести още вчера по обяд. Днес, четвъртък, това е било съобщено на целия екип на телевизията на събрание в нюзрума на медията.

То се е провело малко след края на сутрешния блок "Здравей, България" и е водено от тримата останали началници на медиата - заместник-председателя на съвета на директорите Вяра Анкова, програмния директор Тара Нури и Светлана Василева. Каква е причината за изненадващото му отсраняване, така и не е било обяснено на екипа. Засега е ясно само, че Дафов, когото в телевизията свойски наричат "Илийката", няма да остане в Нова тв на каквато и да било позиция, което бе ясно още вчера. Той самият не отговаря на телефона още от вчера по обяд.

Негови близки издават, че е изпаднал в шок и се е разплакал. Чувствителният началник на новините работи в структурата на Нова телевизия от 16 години и отношението към него не е еднозначно.

Мнозина от колегите му са на мнение, че изобщо не е имал компетенцията да заема такава отговорна позиция. Дафов минаваше за особено близък до ГЕРБ и сам парадираше с близостта до лидера на партията Бойко Борисов.

Според източник на Lupa.bg, Илия Дафов е бил информиран, че трябва да си тръгне, от Вяра Анкова и Тара Нури, които са провели среща с него в кабинета му в сряда по обяд. Срещата продължила около 30 минути, след което била повикана охрана и Дафов е бил изведен под кордон до изхода на сградата близо до летище "София", в която се помещава телевизията. Там Илийката е предал служебната си карта за достъп до нюзрума, а на изпроводяк му е връчен малкия кашон с лични вещи.

Било му е казано, че решението за отстраняването му е взето лично от собствениците на медиата - "Юнайтед Груп", след внимателен мониторинг на информационните и публицистичните емисии в последните месеци. Намекнато му е, че шефовете на медиата не одобряват залитането по пошли и пикантни, но маловажни за обществото теми, с които емисиите на водещата телевизия изобилстват. По традиция централните новини на Нова започват с материали като шофирането на Диона, надрусана с кокаин, или пък пътните премеждия на "Мис Силикон".

Собствениците са решили да освободят и изпълнителния директор Стефана Здравкова. Нейното уволнение е странно предвид добрите финансови резултати на медийната група в последните 2 години и високите рейтинги, с които Нова обича да се хвали.

Очевидно причината за махането й не е свързана с финансовите показатели на корпорацията, а по-скоро се касае за други, невидими на повърхността отношения.

На мястото на Стефана Здравкова веднага встъпи в длъжност Дирк Геркенс - човекът, който й предаде високия пост на 13 май 2022 г. Той самият беше на върха на "Нова Броудкастинг груп" от януари 2021 г. Геркенс още от вчера е в кабинета си и ръководи оперативно медиата, научи още Lupa.bg. Предстои му до дни да се срещна с всички по-малки началници и да успокои атмосферата.

Все още не е ясно кой ще замести Илия Дафов като директор на важния отдел "Новини и актуални предавания". На този етап функциите са поети от заместничката му Красимира Кръстева и от изпълнителния продуцент на новините Методи Владимиров, който понякога води обедните емисии, но най-вероятно скоро ще бъде обявен нов началник.

Методи Владимиров, изпълнителен продуцент на новините на Нова телевизия, временно ще замества Илия Дафов на поста му. Той минава за компетентен новинар, без усет към пошли теми, които изобилстваха в информационните емисии на Нова под ръководството на Дафов, както и за диалогичен колега