Само в Lupa.bg: Работят ли заедно ГЕРБ и БСП за изборите?

Политика
11:30 - 14 Декември 2020
4964
Само в Lupa.bg: Работят ли заедно ГЕРБ и БСП за изборите?

Работни групи за съвместни действия с цел овладяване на предстоящите парламентарни избори са сформирали ГЕРБ и БСП по места, научи ексклузивно Lupa.bg. Става въпрос засега за отделни общини, за които извънпарламентарни сили съобщават, че са предварително договорени за разпределението на бюлетините в самите секции така, че да се манипулират след това протоколите за предаване в Общинските избирателни комисии. Информацията на източниците ни засега е за места като областите Враца, Русе, Благоевград и Ямбол, но тепърва щели да лъсват договорки между първите две партии по електорална тежест в страната. 

Скандалните данни, с които разполагат осведомителите ни за предварителен, извънкоалиционен съюз, разкриват още, че предизборните щабове на ГЕРБ и БСП определили отговорниците на въпросните работни групи след последните социологически данни, според които партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и набиращата скорост гражданска платформа на Мая Манолова "Изправи се.бГ" представлявали реална опасност за отклоняване на гласове от традиционните формации.

Тъкмо нагласяването на протоколните данни в изборните книжа било предвидено с идеята да бъдат максимално стопени числата от преброените бюлетини в тяхна полза. А мерките срещу разпространението на COVID-19 само облагодетелствали ГЕРБ и левицата.

Припомняме, че единствените, които имат право да броят бюлетените след приключването на изборния ден, са членовете на секционните комисии, които са представители на сегашните парламентарно представени партии плюс малък процент на ДБ заради европредставителството на Радан Кънев. Всички останали участници в процеса на бъдещите регистрирани за вота партии и коалиции могат да са само наблюдатели, но те ще имат право да надзирават изпразването на урните и последващото пращане на книжата от преброяването от разстояние.

И ако досега то е било край самите членове на СИК, сега ще е буквално "от вратата" на секциите, за да не се допуска струпване на хора на разстояние по-малко от метър и половина. 

Според опозиционните сили извън парламента тук е разковничето за бъдещите машинации, защото се допуска възможността купчините веднъж с валидни и невалидни бюлетини, а след това тези с гласовете за отделните (вероятно над 15 до 20) формации с амбиции да влязат в новия състав на НС, да бъдат смесени и броенето да бъде компрометирано. Единствено повторно преброяване на книжата по изрично решение на съда при това на отделни места, може да гарантира честно броене. 

Какво се случва на практика? Бюлетини за "Изправи се.БГ" може да се преразпределят от членове на СИК на БСП към левицата по усмотрение на левите представители, а тези на "Има такъв народ" - и към ГЕРБ, и към патритотите, например. По отношение на Демократична България, която също прави заявки този път да прескочи бариерата за представителство в бившия Партиен дом, според последните социологически изследвания, там също можело купчината бюлетини, особено в провинциални секции, да бъде ръчно прехвърлена към тази на управляващата сега партия.