Само в Lupa.bg: Радев извадил от джоба си 78 евро за естонския тест?

Политика
14:45 - 21 Октомври 2020
5176
Само в Lupa.bg: Радев извадил от джоба си 78 евро за естонския тест?

Президентът Румен Радев е платил лично за естонския си тест за наличието на SARS-CoV-2 в назофаринкса си, научи Lupa.bg. Още вчера, след като гръмна скандалът с прекратената предсрочно визита на държавния глава в столицата Талин заради информация от България, че е в бил в контакт със заразения шеф на Военновъздушните сили и трябвало да се подложи на карантина и проба, главнокомандващият показа на летище София отрицателен резултат от пробата, взета в прибалтийската република. 

По-внимателен поглед върху документа разкрива, че тампоните за теста са били взети и обработени от частната лаборатория "Synlab Eesti", вместо пробонабирането да е извършено от държавните власти. Според нашите източници това означава, че най-вероятно Радев е извадил от джоба си (или от президентския бюджет) парите за него още в понеделник следобед. Вчера е излязъл и самият резултат. 

Справка на Lupa.bg в естонската лаборатория, която работи с RT-PCR за тестуване на новия коронавирус още от февруари тази година, разкри, че единичен тест там струва цели 78 евро, при средна цена у нас на същия - около 100-110 лева. 

Само преди месец естонците, избрали да направят пробите си там, са давали по 95 евро на калпак при симптоматика или за издаване на сертификат за отрицателен резултат при пътуване. Оказва се, че и той се плаща - отделно и е на цена 13 евро, като може да бъде изпринтиран с мокър печат на 3 езика - естонски, английски и руски.